Uzmanlar doğru beslenmenin, vücuda birçok zararı bulunan sigarayı bırakma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Doğadaki birçok besin hem sigarayı bırakmaya hem de bıraktıktan sonra kilo kontrolüne yardımcı oluyor.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sigarayı bırakmaya yardımcı olan besinleri sıraladı:
Sigara içen birçok kişi bu alışkanlıktan kurtulmanın zorluğunun yanı sıra bıraktıktan sonra alacağı kiloların korkusu nedeniyle de sigarayı bırakamamaktadır. Ancak bazı doğal kaynaklar hem sigara bırakmaya hem de sigarayı bıraktıktan sonra alışkanlıkları etkileyerek kilo almamaya da yardımcı olabiliyor. Bu konuda yardımcı olacak ilk besin zencefildir. Zencefil akciğerlerin temizlenmesi için oldukça etkili bir besindir. Zencefili çaya ya da yemeklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Meyankökü gibi güçlü aromasıyla kişiyi rahatlatır ve sigara içme ihtiyacı bastırır.
Sigarayı bırakmaya çalışırken tüketilecek en etkili besinlerden biri portakaldır. C vitamini etkisi ile demir eksikliğinin azalmasına ve alışkanlıkların düzenlenmesine yardımcı olur. Portakal gibi mandalina ve greyfurt da antioksidan etki göstermekte ve içerdiği C vitaminiyle vücudun sigaraya olan ihtiyacını azaltmaktadır. İnsanlar sigara içmekle vücutlarında en çok C vitamini kaybederler. C vitamini yerine nikotinin doğal olmayan elementleri yerleşir. Bu sebeple sigarayı bırakmak için doğal bir şekilde daha fazla C vitamini almak gerekir. Günde 1 portakal bu konuda yardımcı olur.
İçeriğindeki manganez, silisyum, kükürt, sülfür bileşikleri gibi birçok madde ile iyi bir antibiyotik ve antioksidan olan sarımsağın düzenli bir şekilde tüketilmesi vücuda birçok fayda sağlar. Vücudun arınmasını sağlayan sarımsak aynı zamanda, sigara içme alışkanlığına karşı savaşta da yardımcıdır. Sarımsak özellikle yemeklerde kullanıldığında C vitamini ve antioksidan etkisi ile tokluk hissi verir, kilo korumaya destek olur.
Sigarayı bırakırken yardımcı olan besinlerden biri de kan şekerini dengeleyen tarçındır. Düzenli tüketilmesi sigarayı bırakma sürecinde önemlidir. Tarçın iyi bir antioksidandır. Tarçını ister çubuk ister toz şeklinde tüketebilirsiniz. Günde bir defa 1 çubuk ya da 1 çay kaşığı toz tarçını yoğurda, çaya ya da süte karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yüksek antioksidan etkisi ve lif içeriği ile sigarayı bırakmaya yardımcı bir diğer besin mor erik diğer adıyla mürdüm eriğidir. Bu süreçte düzenli olarak günde 1 tane tüketilmesi demir emilimine destek verir. C vitamini açısından zengin olan mor erik iyi bir A-B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımını önlemeye de yardımcıdır.