EDISYON:

Sıfır atık fonu kurulacak

04:001/11/2023, الأربعاء
G: 1/11/2023, الأربعاء
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları güçlendirmek amacıyla Sıfır Atık Vakfı kurulduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları güçlendirmek amacıyla Sıfır Atık Vakfı kurulduğunu bildirdi.

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Emine Erdoğan, sıfır atık konusunda ülkelere katkı için küresel bir sıfır atık fonu kurulması için girişimde bulunacaklarını söyledi. Dünya Şehirler Günü programında konuşan Erdoğan, “Küresel sıfır iyi niyet beyanı 59 ülkeden destek aldı” dedi. Programa video mesaj gönderen BM Genel Sekreteri Guterres, Emine Erdoğan'ın sıfır atıkla olan mücadelesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları her düzeyde güçlendirmek amacıyla Sıfır Atık Vakfı kurulduğunu bildirdi. Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşim Programı UN-Habitat tarafından her yıl farklı bir kentte kutlanan ve bu yılki kutlamalar kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde “Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı” temasıyla bir otelde düzenlenen “Dünya Şehirler Günü” programına katıldı. Türkiye’de, 6 sene önce başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin küresel bir hareketi doğurduğunu söyleyen Erdoğan, şu çağrıyı yaptı:

SİZ DE DESTEK VERİN

“Geçtiğimiz sene BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ile ilk imzalarını attığımız ‘Küresel Sıfır İyi Niyet Beyanı’, onlarca devlet başkanı eşi, bakan ve uluslararası temsilcinin parçası olduğu bir hayal ortaklığına dönüştü. Bugün artık bir web sitesi üzerinden herkesin imzacı olabildiği beyan, 59 farklı ülkeden binlerce insanın desteğini aldı. Sizleri de öncelikle imza ve ardından atıksız yaşama adım atarak, Sıfır Atık Hareketi’ne destek vermeye davet ediyorum.” Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu’nun 105 eş sunucu ülke ile kabul ettiği Sıfır Atık Kararı’na, Türkiye olarak öncülük etmiş olmaktan iftihar ettiğini vurgulayarak, karar neticesinde 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildiğini söyledi.

VAKIF DESTEKLEYECEK

BM Genel Sekreteri’ne bağlı, konusunda uzman kişilerden müteşekkil Sıfır Atık Danışma Kurulu’nun tesis edildiğinnden bahseden Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyadaki ilham verici sıfır atık hikayelerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Küresel Sıfır Atık Ödülleri tertip edilmesi için çalışmalarımıza başladık. Öte yandan, önümüzdeki bir seneyi Sıfır Atık Yılı ilan etmek için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu vesileyle sizlerle güzel bir haberi de paylaşmak istiyorum. Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları, her düzeyde güçlendirmek amacıyla bir Sıfır Atık Vakfı kuruldu. Vakıf, yerelde atıksız yaşam biçimini yerleştirmeyi, uluslararası boyutta da uygulamanın teşvikini sağlamayı hedefliyor.” Emine Erdoğan, “Sıfır Atık Danışma Kurulu öncülüğünde uygulamayı hayata geçirmek isteyen ülkelere katkı sağlamak üzere küresel bir Sıfır Atık Fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çabalarına övgü

Dünya Şehirler Günü programına video mesajla katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,Türkiye’nin Sıfır Atık çabalarına işaret ederek, özellikle Emine Erdoğan’ın sıfır atıkla olan mücadelesinin önemini vurguladı. BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı. Altyapı ve toplu taşıma konusunda Türkiye’nin ilham verici çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Sharif, bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti. Sharif, Emine Erdoğan’ın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi’nden övgüyle bahsederek, Türkiye’de başlayan Sıfır Atık Projesi çabalarının artık küresel bir boyuta taşındığını dile getirdi. Sharif, İstanbul’daki Dünya Şehirler Günü programının en yoğun katılımla gerçekleşen programlardan biri olduğunu, programa dünyanın her yerinden binden fazla kişinin kayıt yaptırdığını kaydederek, katkıları için Emine Erdoğan’a teşekkür etti.

İlk toplantı bugün

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu bugün ilk yüz yüze toplantılarını İstanbul’da yapacak. BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyelerinden, döngüsel ekonomi alanında projeler yürüten Kolombiya merkezli CEMPRE organizasyonunun Başkanı Laura Reyes, “Emine Erdoğan mükemmel bir lider ve diğer birçok lider eşinin de güvenini kazanmış durumda. İklim değişikliği ve yoksullukla mücadele etmek için daha çok umut var.” dedi.



#Sıfır Atık
#Emine Erdoğan
#Birleşmiş Milletler

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.