Siber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık yüzde 70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor. Peki siber zorbalık nedir? Siber zorbalıktan nasıl korunulur?
Uzmanlar, okulların açılması ile birlikte bu durumun daha da artacağı uyarısında bulunarak ebeveynlerin ve çocukların neler yapması gerektiğini sıraladı.
Siber zorbalık nedir?
Siber zorbalık, dijital teknolojileri kullanarak başkalarına onları kızgın, üzgün veya korkmuş hissettirip zarar vermeye yönelik kasıtlı bir girişimdir. Sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında veya cep telefonlarında gerçekleşebilir. Siber zorbalık örnekleri arasında incitici yorumlar, tehditler, söylentiler, fotoğraflar ve online yayınlanan veya dolaşıma sokulan videolar yer alır. Siber zorbalık, çocukların ve gençlerin bağlandığı her yerde olabilir.
Siber zorbalığın türleri nelerdir?
Siber zorbalık, ciddi ve uzun süredir devam eden ve birçok farklı türü olan sosyal bir sorundur. Alev Akkoyunlu, siber zorbalık türlerinden bazılarını şöyle sıralıyor:
Çocukları siber zorbalığa uğrayan ebeveynler ne yapmalı?
Bu gibi durumlarda ne zaman ve nasıl adım atacağını belirlemek, ebeveynler için kolay olmayabilir. Ancak çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalıyorsa, onu ciddiye alın ve onunla birlikte çalışarak zorbalığı durdurmak için harekete geçin.
Siber zorbalık mağdurunun arkadaşları neler yapmalı?
Genellikle mağdurun arkadaşları, siber zorbalığa ilk tanık olan kişiler. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu’ya göre siber zorbalığa maruz kalan birini tanıyorsanız, yardım etmek için yapabileceğiniz şeyler şunlar:
- 1.Birine zarar verebilecek gönderileri, metinleri veya fotoğrafları paylaşmayın.
- 2.Mağdur olan arkadaşınızla konuşun ve ona değer verdiğinizi bilmesini sağlayın.
- 3.Zorbalığa uğrayan arkadaşınıza iyi olup olmadığını ve yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun.
- 4.Bir arkadaşınız siber zorbalığa uğradığında, durumu ailesi ile paylaşması gerektiğini söyleyin.
- 5.Online olarak hesabı raporlayın veya raporlamanıza yardımcı olabilecek bir yetişkine gösterin.
- 6.Kötü mesajları geri göndererek zorbalığı devam ettirmeyin.
- 7.Siber zorbalığa maruz kalan kişiye olumlu şeyler söyleyin.
- 8.Siber zorbaların, yaptıkları şeyin doğru olmadığını bilmelerini sağlayın.
- 9.Zorbalığa uğrayan kişiye bunu bildirmesini, zorbalık yapan kişileri engellemesini veya silmesini önerin.
- 10.Zorbalık yapılan gruptan veya sohbetten ayrılın.