Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da, içme suyu taşıma ve kanalizasyon ihtiyaçlarının karşılanması için yaklaşık 400 yıl önce inşa edilmiş tünellerin turizme kazandırılması hedefleniyor. Kentin altında asırlardır gizli kalmış "mimarlık harikası" tüneller ve kemerlerin artık gün yüzüne çıkması gerektiğini belirten Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yılda bir milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.
UNESCO Kültür Miras Listesi'nde yer alan, tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 4 asırlık tünellerin turizme kazandırılması planlanıyor.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra 18 ile 20. yüzyıllar arasında yapılan ve genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanarak estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel evlerin yer aldığı tarihi ilçenin altında, kesme taş ile örme kemerlerden oluşan değişik uzunluklarda, günümüze kadar ayakta kalmış üç tünel bulunuyor.
Tarım arazilerini yapılarla işgal etmemek için asırlar önce Akçasu Deresi'nin üstüne kemerler vasıtasıyla kurulan, ilçenin içme suyu ve atık su giderleri ile kanalizasyon işlevlerini yerine getirmesi için yapılmış bu tüneller, demirciler ve bakırcılar çarşılarını, Cinci Hanı'nı, İzzet Mehmet Paşa Camisi'ni de üstünde taşıyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yaptığı açıklamada, "Korumanın Başkenti", "Kendini Koruyan Kent" ve "Müze Kent" gibi unvanlarla anılan ilçenin yeraltında da görülmesi gereken zenginliklere sahip olduğunu söyledi.
Kentin altında asırlardır gizli kalmış "mimarlık harikası" tüneller ve kemerlerin artık gün yüzüne çıkması gerektiğini belirten Aksoy, asırlar önce kısıtlı imkanlarla devasa yapıların nasıl bir derenin üstüne kurulduğunu, o dönemlerde su giderlerinin ve kanalizasyon sisteminin nasıl ayrı ayrı dizayn edildiğini, nasıl yer altında şelalelerin oluşturulduğunu ve devasa büyüklükteki taşların yontularak göz zevkini bozmayan alanların yaratıldığını herkesin görmesini sağlayacaklarını ifade etti.
Belediye, Valilik, Kaymakamlık ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünün iş birliğiyle projeler hazırlandığını bildiren Aksoy, şunları kaydetti:
"Yıllardır bu tüneller gizemli bir şekilde kaldı ve hep konuşuldu. Artık bir şeylerin yapılması gerektiği düşüncesiyle çalışma başlattık. Uzman ekipler tünellerde inceleme yaptı. Bu incelemeler sonunda tünellerin restore işi yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. Bu tünellerin kısa süre içinde gün yüzüne çıkmasını, özel ışık efektleri ve dinlenme alanlarıyla harika bir turizm alanı ortaya çıkartmayı arzu ediyoruz."
Aksoy, UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterilen ilçede, yılda bir milyon turisti ağırlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Bizim bir milyon turist hedefimiz ve bunu sağlayacak zenginliklerimiz var. Yani her şey hazır. Sadece işlemek gerekiyor. Bir milyon turisti ağırlama hedefimize, gizli kalmış mimarlık harikası yapıları gün yüzüne çıkartarak ulaşabiliriz. Bunların başında da bu tüneller gelmektedir." diye konuştu.