Kültür varlıklarımızın korunması için önemli bir adım daha atılıyor. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklardaki cami, kütüphane, medrese ve saray gibi tarihi eserlerin mimari çizim ve projeleri arşivlenecek. Hasar gören nadide eserler aslına uygun tamir edilecek
Cami, medrese ve sarayların da aralarında bulunduğu kültür varlıklarımızın koruma altına alınması için çizim ve projeleri arşivlenecek.
Yurt içi ve yurt dışındaki kültürel mirasın korunması için önemli bir adım daha atılıyor. Osmanlı’nın 600 yıl boyunca hüküm sürdüğü coğrafyalardaki sayısız vakıf ve kültür varlıklarının korunması, AK Parti’nin 2023 vizyonunda yer aldı. Cami, kütüphane, medrese, saray, tarihi kamu binaları gibi tarihi kültür varlıkların mimari çizimleri ve projeleri oluşturulacak. Hasar görmesi durumunda bu nadide eserlerin tekrar aynı şekilde inşa edilebilmesi için bu projeler özel bir yerde arşivlenecek.
HEPSİ ONARILACAK
Yurt içindeki yaklaşık 9 bin adet vakıf kültür varlığı projelendirilecek. Öncelikli eserlerden başlanarak hepsi onarılacak. Yurt dışında ise Osmanlı coğrafyasında bulunan vakıf medeniyetine ait 100 adet kültür varlığının projeleri hazırlanarak tamiratı sağlanacak. Yine Osmanlı coğrafyasında bulunan Mısır, Suriye, Irak, Lübnan ve Sırbistan gibi ülkelerdeki kültür varlıklarının envanter çalışmaları da tamamlanacak.
PATOLOJİ ÜNİTESİ
Vakıf kayıtlar arşivindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait belgelerin onarımı için bir patoloji ünitesi kurulacak. Burada vakıf kayıtlar arşivinde bulunan 8 bin 317 defter ile Osmanlıca 473 bin varak belgenin tarihi süreçteki yıpranmalarından dolayı öncelik sırası belirlenerek bakım onarımı yapılacak.
Ayrıca, Yıldız Sarayı’nda 2023 yılına kadar bütün tamirat çalışmaları tamamlanacak. Topkapı Sarayı Külliyesi bir yandan tamir edilecek, diğer yandan da gün ışığına çıkmamış eserler için yeni sergileme alanları oluşturulacak ve ziyarete açılacak.
Sahaflara mekan desteği verilecek
Geleceğin tamircilerini, hat sanatı ustalarını yetiştirmek amacıyla İstanbul’da kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne eski Türk sanatlarına yönelik destek de sürecek. Türkiye’de üretilen ebru, hat, tezhip, minyatür, ahşap oymacılığı, çini, halıcılık, bakırcılık, telkâri gibi süsleme ve el sanatlarının farklı sunumlarla ticari ürüne dönüştürülmesi sağlanacak. Ayrıca, kitap merkezleri, kitapçılar çarşısı ve sahaflara da mekan desteği verilecek.