EDISYON:

Pencere kenarında yolculuk damar hastalığına yol açıyor

Yeni Şafak
09:5429/10/2018, Pazartesi
IHA
Pencere kenarında yolculuk yapan kişilerin hareketsizlik durumunda sağlık sorunları çıkıyor.
Pencere kenarında yolculuk yapan kişilerin hareketsizlik durumunda sağlık sorunları çıkıyor.

Yolculuklarda manzarayı seyretmek için pencere kenarlarını tercih edenlere kötü haber Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kürşat Bozkurt’tan geldi. Bozkurt, uçak ve otobüslerde uzun süre yolculuk yapan ve pencere kenarında oturan yolcuların koridorda oturanlara göre 8 kat daha fazla toplardamar hastalığına yakalanma riski taşıdığını söyledi.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinin 15. Kongresi Antalya’da yapıldı. Çok sayıda yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlayan kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, kongrede kalp damar hastalıklarında yenilik ve milli üretime katkı sağlama noktasında tartışmalar yaptıklarını söyledi. Yapılan konuşmada cam kenarlarında seyahat etmenin toplardamar hastalığına yakalanma olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

70 yaşın üzerindeki 3 erkekten birinde damar sertliği var

Türkiye’nin en sağlıksız damar yapısına sahip ülkelerinden biri olduğunu işaret eden Prof. Dr. Bozkurt'un açıklaması şöyle:

"70 yaşın üzerindeki 3 erkekten birinde damar sertliği var. Bu oran Fransa’da, Almanya’da düşük, ABD bizimle yarışıyor. Japonlar çok daha sağlıklı. Türkiye damar sertliği açısından birinci ülke. Bunun nedenleri kötü beslenme, çok sigara kullanımı ve genetik eğilimdir. Çok yüksek bypass ameliyatı yapıyoruz. Ayakta veya oturarak çok fazla sabit durmamak gerekir. Arada kalkıp yürüyüş yapmak çok önemli. Masanın altına tabure koymak ve bol sıvı tüketmek önemlidir" dedi.


Pencere kenarında oturanlar dikkat

  • Prof. Dr. Bozkurt, uçak ve otobüslerde uzun süre yolculuk yapanlardan pencere kenarında bulunan yolcuların hareketsiz kalmaları nedeniyle, pencere kenarında oturanın, koridorda oturan kişiye göre 8 kat daha fazla toplardamar hastalığına yakalanma riski taşıdığına dikkati çekti.


#Uçak
#Yolculuk

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.