Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, organ bağışının gurur verici bir davranış olduğunu belirterek, "Organların kime nakledildiğini bilmediğiniz halde canınızın bir parçasını en sıkıntılı bir dönemde birilerine bağışlıyorsunuz. Dünyadan organ bağışından onurlu bir iş yok." diye konuştu.
Türkiye'de organ bağışı oranlarının Avrupa ve ABD'nin tam tersinde seyrettiğini dile getiren Prof. Dr. Aydınlı, dünyada organ nakillerinin yüzde 80'inin beyin ölümü olan kişilerden yapıldığını söyledi.Aydınlı, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 25 civarlarında olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Cebinizden organ bağışı kartı çıkması yerine, organlarınızı bağışladığınıza yönelik ailenizi ikna edin. Ailenize 'Aklınızda olsun, ben organlarımı bağışlıyorum. Bu, benim vasiyetim' gibi cümlelerle fikrinizi açıklayın. Vefat etmeden bu konudaki fikriniz hiç bilinmezse ailenin organ bağışı yapması zor oluyor"
Dünyada kadavradan organ bağışında en önemli ülkenin İspanya olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Aydınlı, "İspanya'da organ bağışı yapmak istemediğinizi belirtmediğiniz sürece öldüğünüzde devletin yükümlülüğüne geçmiş oluyorsunuz. Türkiye'de ise cebinizde kartınız dahi çıksa, aile yakınlarına danışılmadan organ bağışı alınmamakta" diye konuştu. Prof. Dr. Aydınlı, bunun çok önemli bir konu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Organ bağışında çıkabilecek en küçük bir yanlış anlaşılma bile insanları negatif etkileyebilir. Bu nedenle aileyi ikna etmek organ bağışı kartlarını çıkartmaktan daha önemli. Resmi vasiyet sistemi de ülkemizde çok işleyecek bir konu değil. Ataerkil ailelerden geliyoruz. Ailelere danışılması uygun. Yapabileceğimiz tek şey, aileye bu durumu anlatmak. Aile, kişinin organlarını bağışlama isteğini önceden biliyorsa, bu konuya daha olumlu yaklaşıyor"