Türkiye’de sıkı bir okur kitlesi bulunan “Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi”, “Borges’in Evinde”, “Okumalar Okuması” gibi kitaplarıyla ve Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Arjantinli yazar Alberto Manguel İstanbul’daydı… Yapı Kredi Yayınları’nda düzenlenen etkinlikte yazar sevilen kitaplarını imzaladı. Kitabevinde düzenlenen etkinlikte uzun kuyruklar oluştu. Manguel imzanın ardından Loca’da düzenlenen “Kelimeleri okumak, imgeleri okumak” başlıklı söyleşiye katıldı.
Güven Turan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Manguel “Bizler okuyan hayvanlarız, dünyadaki imgeleri, resimleri, heykelleri okuruz” dedi. Kelimlerin başlı başına bir şey ifade etmediğini ve yeniden okumanın kelimelerden öteye geçmek anlamına geleceğini belirten yazar, “Akıntısı olan bir nehirde damlaları göremezsiniz. Okuduğunuz herhangi bir şey de parçacıklardan oluşur.
Kendi deneyiminizden yola çıkarak hafızayla deneyimlersiniz. Yazar ise son kelimesini yazdığı zaman ölmüştür. Artık o eseri okuyan ona bir yaşam kazandırır. Okumak sonu olan bir şey değildir. Her zaman yeniden okuyabilirsiniz. Metin değişir çünkü okur değişir. Girdiğiniz bir nehrin hiçbir zaman aynı olmaması gibi” diye konuştu.
Manguel söyleşide 1980’lerden bugüne edebiyat anlayışındaki süreci de anlattı. Deneme ve araştırmalarının yanında birçok romana imza atan yazar kurgu aracılığıyla karakterlerle empati kurmayı öğrendiğimizi dile getirdi. Manguel, “Bir kişiyi okumak çok zor. Çünkü önyargılarımız her zaman vardır. Size bakıp sizden hoşlanmayabilirim ama sizinle ilgili bir öykü okursam nefret etmeyip durumunuzu öğrenmeye çalışırım. Madam Bovary’nin bir maceracı yanını olduğunu yalnızca romanı okudukça anlayabilirim” dedi.