Finlandiyalı 3 ödüle sahip Ressam Nadja Andersson, 2011'den beri yiyecek ihtiyacını gıda satış mağazalarının çöp konteynerlerine attıkları gıda ve içeceklerden karşılıyor. Norveç’te yaz tatilinde bir restoranda çalıştığı sırada, yenilebilir durumdaki yemeklerin çöpe atıldığını gördüğünde gıda ihtiyacını çöpten karşılamaya karar veren ressam Andersson, "Daha fazla yiyecek buldukça daha fazla gururlu olduğum duygusuna kapılıyorum” dedi.
Helsinki’de yaşayan 26 yaşındaki Andersson, Ressam ve Çizgi Roman Yazarı. Son çizgi kitabı “Tavukların Şenliği” geçen yıl yayınlandı. Andersson’un değişik kurum ve vakıflardan aldığı 3 ödülü var.
İsveç Haber Ajansı Yle’ye açıklamalarda bulunan Andersson, 2011 yılından itibaren Helsinki’de bulunan gıda satış mağazaların çöp konteynerlerine "dalış"yaptığını ve gıda ihtiyacını çöpten karşıladığını söyledi.
Yılda kişi başına 24 kilo yenilebilir yiyecekler çöpe atlıyor
Yapılan araştırmalar Finlandiyalıların yılda kişi başına 24 kilo yenilebilir durumdaki yiyecekleri çöpe attığını gösteriyor. Bozulan ve yenilemeyecek duruma gelen yiyeceklerle birlikte bu rakam kişi başına 80 kiloya yükseliyor.
- Andersson’da gıda ihtiyacını çöplerden karşılama düşüncesi, 19 yaşında iken Norveç’te yaz tatilinde bir restoranda çalıştığı sırada, yenilebilir durumdaki yemeklerin çöpe atıldığını gördüğünde ortaya çıkmış.
Restoranlar taze gıdaları çöpe atıyor
Evrensel'in haberine göre, iş bitimi çöpe atılan yemekleri alıp eve götürdüğünü söyleyen Andersson, “Bu mağaza ve restoranların oldukça iyi ve taze gıdaları çöpe attıklarının farkına varmama neden oldu” dedi.
Andersson, çöplere dalış yapmasının ekonomik ve etik nedenleri olduğunu söyledi. Çöpe dalış eylemlerini daha çok para biriktirdiği yaz aylarında yaptığını belirterek, “Etik açıdan bu benim dünya anlayışıma kesinlikle uyuyor. Eğer taze sebze ve meyveleri çöpte bulabiliyorsam neden satın alayım" ifadelerini kullandı.
Daha fazla yiyecek bulunca mutlu oluyor
Başlangıçta çöpte yiyecek aramanın biraz utanma duygusu yarattığını ve bunun zamanla geçtiğini belirttikten sonra duygularını şu cümlelerle ifade ediyor.
- “Çok ilginç ama yaptığımdan gerçekten utanmıyorum. Ama bazen başkalarının eşyalarını karıştırdığım hissine kapılıyorum. Daha fazla yiyecek buldukça daha fazla gururlu olduğum duygusuna kapılıyorum.”