Yeme bozukluğu olarak belirti gösteren ve obeziteye neden olan 'oburluğun' bir nedeni de genetik yapı. Vücutta yer alan birçok genin yeme alışkanlıklarımızı belirlemekte önemli rolü olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Akın Sevinç, "Vücudun metabolik özelliklerinin genetik resmini çekerek kişiye doğru beslenme ve egzersiz stratejileri sunabiliyoruz" dedi.
Türkiye'de obez kişi sayısını günden güne arttığına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üys. Akın Sevinç, "İnsan genom projesinin tamamlanması ve genetik biliminde son yıllarda yaşadığımız gelişmelerle insanların genetik yapısını büyük ölçüde anlayabiliyoruz.
Örneğin vücutta yer alan 8 gen bu konuda en büyük adaylar arasında. Bu genlerin insanlardaki dağılımı kişilerin obeziteye yatkınlığını belirliyor" diye konuştu.
- Vücutta bulunan 8 genin insanların davranışlarını etkilediğini belirten Sevinç, "Genlerimiz aslında milyonlarca yıl önce kodlanmaya başladı. Genetik yapımız bu kodlanma esnasında birçok aşamadan geçti. Ancak bu kodlamalardan bazılarının hızla değişen ve globalleşen dünyanın gündelik koşullarına uyum sağlayamadığı için bu uyumsuzluk bizlerde obezitenin de dahil olduğu birçok rahatsızlık olarak olarak ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Vücudun genetik resmini çekerek kişiye özel bir beslenme planının hazırlanabileceğini anlatan Akın Sevinç, elde edilen genetik bilgi sonrası vücudun yönetimi konusunda ise şunları söyledi: "Genelde oburluk ve doygunluk hissinin oluşmaması ya da açlığa verdiğimiz aşırı tepkinin altında yatan nedenler belli metabolik eksikliklerden ortaya çıkıyor.
Bu ve bunun gibi birçok yanlış seçim birikerek obezite olarak karşımıza çıkıyor. Bizim elde ettiğimiz genetik bilginin bireylerin egzersiz ve beslenme planlamasına entegrasyonu da çok önemli. Bu noktada insanlar uzmanlarla çalışmalı ve gerekirse beslenme uzmanları spor hekimlerinin yanısıra ve genetik danışmanlık alanında eğitimli kişilerle çalışmalarını öneriyorum."