Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Tvnet 'Kitap Kokusu' programının konuğu oldu. Kütüphanesinin kapılarını Tvnet'e açan Prof Dr. Numan Kurtulmuş kültür hayatına ait görüşlerini ve anılarını izleyiciyle paylaştı.
Kitapla ilk olarak dedesinin yanında tanışan Kurtulmuş, bir akademisyen olarak neden siyasete atıldığını "Mücadelenin siyaset ya da akademik olarak ayrı olduğunu düşünmüyorum. Kendi kültürel değerlerimiz üzerinden yeniden ayağa kalkmamızın mücadelesini veriyoruz. Bu mücadele siyasi olarak da fikri olarak da her alanda yürütülmeli düşüncesiyle yola çıktım" dedi.
Kültürel iktidar kavramı üzerine düşüncelerini açıklayan Kurtulmuş, "Zengin bir kültürel mirasın üzerindeyiz ancak son 200 yıldır bu mirastan bizi uzaklaştırmaya çalıştılar. Biz bu alanda aslında kültürel bağımsızlık mücadelesi veriyoruz" dedi.
"2 asırdır bir tahakküm altındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Kültürel İktidar' dediği aslında bu tahakkümden sıyrılma çabasıdır" diyen Kurtulmuş, "Sadece Selçuklu ve Osmanlı değil, Endülüs gibi çok engin coğrafyaların medeniyetinin varisleriyiz. Amacımız bu medeniyeti anlayabilme ve anlatabilmektir" dedi.
Kadim medeniyet konusunda, Kudüs'ün bizdeki yerine işaret eden Numan Kurtulmuş, Kudüs'ün İsrail postallarıyla kirletilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledikten sonra "Bu zulme sessiz kalan her insan, bu zulmün ortağıdır. İslam dünyasındaki bu kaosun kazananı İsrail'dir. Kim sessiz kalıyorsa ortaktır" açıklaması yaptı.
Kendisini bugüne kadar siyasi ve akademik olarak etkileyen isimlere değinen Kurtulmuş, lise ve üniversite dönemlerinde klasiklerden, İslam eserlerine geniş bir bantta okuma yaptıklarını bildirdikten sonra "Necip Fazıl Kısakürek'in 'Çöle İnen Nur'unun ve Sezai Karakoç'un 'Hızırla Kırk Saat'inin kendisinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi.