Filistin’de 70 yıldır süren katliam, sürgün ve yağmanın simgesi Nekbe’yi yeni belge romanında anlatan yazar Nurettin Taşkesen, “Nekbe benim minberim” diyor.
İsrail’in 15 Mayıs 1948’de Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için o tarihten bugüne kadar devam eden felaketlerin başlangıcı oldu. Bu süreçte Filistin topraklarının büyük bölümü işgal edildi, katliamlarla binlerce masum öldürüldü, binlere kişi vatanından sürüldü...
BİLİNÇ ÖNEMLİ
Filistinlilerin 70 yıllık gözyaşını Mihrabad yayınlarından okura sunan Nurettin Taşkesen’in “Nekbe” romanı olayları biraz roman biraz belgesel kurgusuyla anlatıyor. Taşkesen, “Kudüs Haçlı işgali altındayken Selahattin Eyyübi döneminde bir marangoz Mescid-i Aksa’ya konması için muhteşem bir ahşap oyma minber yapıyor. Niçin yaptıklarını soranlara Kudüs’ü bir gün muhakkak Müslümanların alacağını söylüyor. Eyyübi Kudüs’ü bu bilinçle fethetmiştir. Gerçketen Eyyübi Kudüs’ü fethettikten sonra bu minber Mescid-i Aksa’ya konuyor. Bu kitap ve Kudüs kitabım da benim minberim. Herkesin kendine göre bir minberi olabilir” diyor.
- Filistin’i göz ardı etmeyelim
- “Kudüs’ü ziyaret edenlerin yüzde sekseni Türk. Kudüs’ü ziyarete gidiyorlar ama Filistin meselesi hep gözardı ediliyor” diyen Nekbe romanının yazarı Nurettin Taşkesen: “Osmanlı zamanında umreye veya hacca Kudüs üzerinden gidiliyordu şimdi de öyle yapanlar var, bu bir gelenektir ve inşallah yaygınlaşarak devam edecektir” şeklinde konuşuyor.