Barış Manço vefatının yirminci yılında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen ‘Bir Dünya Barış’ı’ etkinlikleriyle anılacak. İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, “Barış Manço, şarkılarıyla ve söylemleriyle modern bir Dede Korkut, seyahatleriyle de modern bir Evliya Çelebi’ydi bizim için” dedi.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli müzisyenlerden Barış Manço aramızdan ayrılalı 20 yıl oldu. Sevenleri her yıl onu ölüm yıldönümünde anmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü sanatçı, vefatının 20. yılında Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen “Bir Dünya Barış’ı” başlıklı etkinliklerle anılacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen proje kapsamında 14-15 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi ve Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda etkinlik yapılacak. ‘Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço’ sempozyumu, ‘20 Yılın Ardından Barış›a Özlem’ paneli, ‘Barış’ın Dünyası’ başlıklı sergi ve ‘Bir Dünya Barış’ı’ başlıklı konserleri ile Barış Manço sevgisi ve kültürü tüm şehre yayılacak.
YILLAR GEÇTİKÇE BÜYÜDÜK
Barış Manço’nun gelenekle gelecek arasında köprü kurabilen ender sanatçılardan biri olduğunu söyleyen İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, “Barış Manço, şarkılarıyla ve söylemleriyle modern bir Dede Korkut, seyahatleri ve televizyon programlarıyla da modern bir Evliya Çelebi’ydi bizim için” diyor. Ünlü sanatçının eşi Lale Manço Ahıskalı, Barış Manço ailesinin yıllar geçtikçe büyüdüğünü ifade ediyor. “Büyük bir aile olarak dilimizden, ruhumuzdan, kalbimizden hiçbir zaman Barış düşmedi. Bu etkinliklerle bir daha Barış Manço›nun güzel şarkılarını dinleyeceğiz. Yeni bir Barış Manço çıkacak karşınıza” diyen Ahıskalı onun hakkında yeni bilgiler öğreneceğimizi kaydediyor.
GELECEK KUŞAKLARA AKTARALIM
‘Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Üniversitenin Rektörü Mahmut Ak, sempozyumla ilgili “Sempozyum 14 Şubat’ta saat 09.00’da başlayacak. Üç oturum olarak planladık. Sempozyumda Barış Manço’nun aşıklık geleneğindeki yerine, Türk kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasındaki rolüne, sanatçı kişiliğine ve ürettiği eserlere dair bildiriler sunulacak. Açılış konuşmasını Barış Manço’ya sağlığında fahri doktora unvanı verilmesini sağlayan Prof. Dr. Umay Türkeş Günay yapacak. Birinci oturumda Prof. Dr. Dursun Yıldırım’ın başkanlığında Prof. Dr. Muharrem Kaya, Prof. Dr. Aynur Koçak, Doç. Dr. Semiha Çınar bildiri sunacak. Umay Türkeş Günay’ın başkanlığındaki ikinci oturumda Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Prof. Dr. Mehmet Açar ve Havva Emre olacak. Sempozyum son oturumu ise Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz’in başkanlığında Prof. Dr. Etibar Babayev, Doç. Dr. Okan Murat Öztürk, Birgül Yangın Aslanoğlu tarafından gerçekleşecek. Türkiye’nin bu önemli değerinin anlaşılması ve felsefesinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz” yorumunu yapıyor.
GLOBAL DÜNYAYI İLK O ANLADI
Proje kapsamında açılacak “Barış’ın Dünyası” sergisinin küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstleniyor.Manço’nun global dünyayı anlayan ilk insan olduğuna değinen Şen, “Sergide Barış Manço’nun dünya sanatçılığının arkasındaki ipuçlarını bulmak mümkün olacak. Mesela Belçika’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde kendi elleriyle yaptığı eserlerinin yanı sıra satın aldığı sanat eserleri, el yazıları, özel eşyaları olacak ama hepsinden öte sergide global bir Barış Manço görmek, hissetmek ve empati kurma imkanımız olacak” diyor.
OĞLUM EDİZ DE ŞARKILARIYLA BÜYÜYOR
15 Şubat akşamı CRR’deki “Bir Dünya Barış’ı” konserine Gökhan Türkmen, Burak Kut ve Özgün katılacak. Barış Manço’nun kendileri için ne ifade ettiğini Gökhan Türkmen, “Ben onun müzisyenliğinden çok yaşayışı, stli, karakteri, eğitime örğetime verdiği değer, çocuklara ve insanlara verdiği değeri örnek alıyorum”, Burak Kut “Barış Abi’nin herkesin gönlünde yeri başka, benim de öyle. Gerçekten içinde birçok dünya barındıran müstesna bir insan”, Özgün ise “Bir nesil onunla büyüdü. Şimdi benim oğlum Ediz de Barış Abisiyle büyüyor. Son üç buçuk yıldır bizim Barış Manço’yu anmadığımız bir gün yok. Günde kırk yedi defa Arkadaşım Eşek şarkısını dinliyoruz” sözleriyle anlatıyor.