Yüksek İhtisas Hastanesi'nde dünyada daha önce 40 civarında hasta üzerinde uygulanan ancak Türkiye'de ilk defa Aysun Kılıç adlı hasta üzerinde başarıyla uygulanan mıknatıs yolu ile safra kopukluğu tedavisi gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Bülent Ödemiş, Prof. Dr. Ertuğrul Kayaçetin ve Uzm. Dr. Serkan Torun'un ortak çalışmaları ile gerçekleştirilen tedavi sonucunda sağlığına kavuşan 36 yaşındaki Aysun Kılıç, Türkiye'de ilk defa uygulanan bu yöntemi nasıl kabul ettiğini şöyle anlattı: 'Hastaneye ilk olarak sarılık ve kaşıntı şikayetleri ile geldim. Bülent hocama çok güveniyordum. Onun her dediğini kabullendim, çünkü son çarem oydu. Babam gibi, kardeşim gibi bana yardım ettiler ve beni sağlığıma kavuşturdular. Büyük bir ameliyattan kurtardılar beni. Büyük bir başarıya ulaşarak beni sağlığıma ve çocuklarıma kavuşturdular.'
Türkiye'de ilk defa uygulanan yöntemi anlatan Doç. Dr. Bülent Ödemiş ise, 'Hastanın yaklaşık bir yıl önce kese ameliyatı olduktan sonra şiddetli kaşıntı ve sağlık şikayeti olduğunu, bulunduğu ildeki hastanede yapılan tetkiklerde ameliyata bağlı safra yollarında kopukluk olduğu ve safra yollarının açılarak büyük bir ameliyat ile bağırsak bağlanması gerektiği konsey kararıyla söylenmiş. Bize geldiğinde ateş, kaşıntı ve sarılık şikayetleri devam ediyordu' dedi. Safra yollarına endoskopik olarak girişimde bulunduklarını belirten Ödemiş, safra yollarının sağ tarafını bulabildiklerini ve oraya bir tüp koyarak safra akışını sağladıklarını ancak sol tarafını defalarca denemelerine rağmen bulamadıklarını söyledi. Sol tarafındaki safranın akmadığını kaydeden Ödemiş, şöyle devam etti:
'Bu nedenle daha sonra iki radyoloji ünitesiyle ortak bir şey yapmaya karar verdik ve onlar ciltten girerek bizim bulamadığımız safra yolunu buldular. Yalnız onlar da karşılıklı iki kopuk tarafı geçemediler. Bu tip hastaları bu güne kadar hep ameliyat ediyorduk. Literatürde özelikle Japonya'da olmak üzere bu tür safra yolu kopukluklarının ameliyatsız mıknatıs yoluyla tedavisi ile ilgili bildiriler, yayınlar vardı. Bu yayınlardan yola çıkarak bu yolu kullanabilir miyiz diye düşünmeye başladık ve bu mıknatıs yöntemini bu hastaya uygulamaya karar verdik. Elimizde yurt dışında kullanılan mıknatıslardan yoktu ve yapılan araştırmalar sonucunda ilgili boyutta mıknatıs elde ettik. Mıknatısları hastaya yerleştirebilmek için birer aparat bağladık ve son olarak hortum ile hastanın ağzından girerek safra yolunun içerisine alttan mıknatısın bir tanesini iteledik. Ciltten açılmış olan yoldan da mıknatısların diğerini iteledik ve iki mıknatıs birbirine yaklaşık bir santimetre mesafede ve açılı olarak kaldılar. Ertesi günkü incelememizde mıknatısların düzleştiğini ve daha da yakınlaştığını gördük. 17'nci güne kadar hastayı takip ettik. Hastamıza daha önceden Türkiye'de ilk defa yapılacak olan bir yöntemi size uygulayacağız kabul ediyor musunuz diye sorduk ve hastamızda kabul etti. 17'nci günde filmde mıknatısların birbirine tam olarak yapışık olduğunu gördük ve yolun açılmış olduğunu anladığımızdan yeniden endoskopla girdik ve safra yolunun içerisine bir aletle girerek mıknatısı tutarak dışarı aldık. Böylece yol açılmış oldu ve açılan yere stent koyduk. Cerrahinin yapacağı işlemi yaklaşık 20 gün içerisinde ameliyatsız bir şekilde başarmış olduk. Türkiye'de ilk defa böyle bir işlem gerçekleştirilmiş oldu.'
Dünyada bu yöntemin 20'nin üzerinde safra yolunda gerçekleştirilmiş olsa da Aysun Kılıç gibi safra kesesi ameliyatına bağlı yollarda ayrılma, kopukluk olan hastalarda bildirilmiş sadece bir vakanın olduğunu ifade eden Ödemiş, 'Bu anlamda da bizim bildiğimiz kadarıyla bizim hastamız dünyada 2'nci hasta oluyor' diye konuştu.