Anadolu’nun dağlarında kendiliğinden yetişen yerel erik ağaçları domatesin ülkemize gelişinden önce yemeklere ekşilik katmak için severek kullanılıyordu. Yani sadece taze meyve ya da içecek, marmelat yapımında değil, etli, sulu yemeklerde de eriğe rastlamak mümkündü.
Mevsimin güzel meyvelerinden biridir erik. Onlarca farklı çeşidi dünyanın hemen her yerinde yetişen bu lezzetli meyvenin mutlaka en meşhuru yeşil ve ekşi olanıdır. Anadolu’nun dağlarında kendiliğinden yetişen yerel erik ağaçları domatesin ülkemize gelişinden önce yemeklere ekşilik katmak için severek kullanılıyordu. Yani sadece taze meyve ya da içecek, marmelat yapımında değil, etli, sulu yemeklerde de eriğe rastlamak mümkündü. Bu erikli yemekler, sadece köylerde değil aynı zamanda saray mutfağında da pişerdi. Yazın tazesi kullanılırken, kış aylarında yemeğe o mayhoş tadı katabilmek için erikler tuzla pişirilip konservelenirdi.
Her rengi ve tadıyla sofralarımızı şenlendiren bu hoş meyve, bol vitamin ve lif içeriyor. Özellikle gebelikte mide bulantısını engelleyen ekşi erikler, antioksidan içerdiği için sağlığı da koruyorlar. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırarak sindirime yardımcı oluyorlar. Gelin bugün Kafkasya kültüründen Türk Mutfağı’nda erikli yemeklere bir bakalım. Sağlıklı ve mutlu pazarlar dilerim.
500 gram yeşil erik
500 gram orta yağlı kuzu eti
2 kuru soğan
5 diş sarımsak
Bir yemek kaşığı salça
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
İki yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Yenibahar
Tuz
3 su bardağı kuru mürdüm eriği
3 su bardağı su
3 tane karanfil
2 su bardağı şeker
Kaymak
Ceviz
1 kg yeşil erik
2 yemek kaşığı mısır unu
Bir su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
2 yumurta
Yarım demet kişniş
Yarım demet taze soğan
Tuz
1 yemek kaşığı acıka
500 gram dana kuşbaşı
250 gram arpacık soğanı
200 gram kuru erik
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir fiske şeker
Bir fiske tarçın
Bir çay kaşığı tuz