Metabolizma vücudun alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmesidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Metabolizma hızını etkileyen faktörleri; genetik, cinsiyet, yaş, çevresel etmenler, beslenme şekli ve hastalıklar olarak sıralayabiliriz.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Yeşilada Yağbasan, metabolizmayı hızlandırma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Yeşilada, hormonların bozukluklarının metabolizmaya etkisini değerlendirdi.
Sağlıklı ve hızlı çalışan bir metabolizma kilo vermenin temel taşlarından bir tanesidir. Kilo verme sürecindeki kişilere her zaman metabolizmayı hızlandırıcı besinler tavsiye ediliyor.
Metabolizmayı hızlandıran ve yavaşlatan faktörler
Metabolizma hakkında bilgi veren Dr. Belma Yeşilada Yağbasan, "Metabolizma vücudun alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmesidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Metabolizma hızını etkileyen faktörleri; genetik, cinsiyet, yaş, çevresel etmenler, beslenme şekli ve hastalıklar olarak sıralayabiliriz. Erkeklerin metabolizması kadınlardan daha hızlıdır ve yaşlanma ile metabolizmamız yavaşlar. Soğuk hava yağ yakımını artırarak metabolizmayı hızlandırırken sıcak havada metabolizma yavaşlar. Proteinden zengin beslenme, spor yapmak metabolizma hızının artmasını sağlar. Depresyon, düzensiz uyku, insülin direnci, hormon bozuklukları, sık kilo alıp verme, hareketsiz yaşam ise metabolizmayı yavaşlatır. Bu da kilo artışını ve sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Yani metabolizmanın hızlı çalışması da yavaş çalışması da önemsenmelidir" diye konuştu.
Yetersiz uyku açlık hormonunu artırır tokluk hormonunu azaltır
Düzenli gece uykusunun önemine dikkat çeken Dr. Yeşilada, "Yetersiz uyku açlık hormonunu artırırken tokluk hormonunu azaltır. İnsülin direncine ve obeziteye yol açar. Ayrıca metabolizmayı yavaşlatır. Günlük uyku ihtiyacı yaşa göre değişkenlik gösterir. Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı 7-9 saat kadardır. Çocukluk döneminde bu ihtiyaç artarken yaşla beraber azalır" şeklinde konuştu.
Metabolizmayı hızlandıran beslenme önerileri
Gün içinde öğün atlanmamasının önemine değinen Dr. Yeşilada, "3 ana, 3 ara öğün tüketmeli, az ve sık beslenmeliyiz. Bu durumda kanda insülin hormonu düzenli salgılanır, dengede kalır ve metabolizma hızlanır" dedi
Dr. Yeşilada, metabolizmayı hızlandıran beslenme önerilerini şöyle sıraladı: