Mesleğini öğrettiği oğlu üniversitede baston eğitimi veriyor

Yeni Şafak
11:3813/11/2018, Tuesday
G: 13/11/2018, Tuesday
Yeni Şafak
Baston ustası Ali Akçasu
Baston ustası Ali Akçasu

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan geleneksek baston yapımı Ali Akçasu tarafından 35 yıldır Zonguldak Devrek’te sürdürülüyor. Gençlerin bastonlara dokunmasına rağmen ağaç olduğunu anlamadığını söyleyen Akçasu'nun oğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda Sanat bölümde Baston Uygulama ve Araştırma merkezinde ders veriyor. Gençlerin ağacı tanıması gerektiğine inanan Akçasu, “Sanat çok güzel bir şey” dedi.

"13. Beyoğlu Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali" unutulmaya yüz tutmuş meslekleri her yıl olduğu gibi bu yıl da tanıtmaya devam ediyor.

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde devam eden festivalde 63 sanatkâr ve zanaatkâr el sanatında hünerlerini sergiliyor. O ustalardan biri de Ali Akçasu. Yaptığı bastonlar ile festivalin ilgi odağı olan Akçasu, bu mesleğe 35 yılını vermiş.

  • Zonguldak Devrek’te doğal olarak yetişen kızılcık ağaçları kullanılarak, el işçiliğine dayalı geleneksel el sanatı olan bastonculuk yapan Akçasu, her bir bastonu değişik renk ve motiflerle yapıyor. Akçasu'nun mesleği öğrettiği oğlu da Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde dersler veriyor.

Türkiye’nin dört bir yanında baston üretip yollayan Akçasu, bastonlarından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere birçok isime verildiğini söyledi.


Hemen hemen önemli kişilerin hepsinde kendi yaptığı bastonların olduğunu söyleyen Akçasu, 100 liradan başlayan fiyatlara satış yapıyor.

  • Baklava, burma, yılan, çiçek desenli bastonlar yapan Akçasu, çoban çentiği, takım renkli baston, asa baston ve özel sipariş ürünler yapıyor.

Kızılcık bastonu dededen toruna kalabilir

En iyi Devrek bastonun kızılcık ağacının dalından olacağını söyleyen Akçasu, “Kızılcık bastonu dededen toruna kalabilir. Esnek ve sağlamdır. Kesinlikle kırılmaz. 9. ve 1. ay arasında orman köylüsü tarafından bize getirilen dalları depomuzda bekletiriz. Bir yılın sonunda ne kadar baston yapacaksak o kadarını ekmek fırınına götürürüz. Fırına götürdüğümüz zaman 250-300 derece sıcaklıkta 10-15 dakika bekletiriz. Daha sonra doğrultma makinesine koyar ve şekil veririz. Soğuttuktan sonra da ağaç tornasında oklava şeklinde çekeriz. Daha sonra markalama yaparak şekil veririz” dedi.

Sanat çok güzel bir şey

Gençliğin çok bilinçsiz olduğunu belirten Akçasu,

diye sitem ederek ekledi: “Ben insanları seviyorum. İnsanları sevdiğim için de bu işi seviyorum ve ikisi birbirini tamamlıyor. Ağaca dokunmak çok güzel bir duygu. Birileri tarafından beğenildiği zaman daha bir zevkli oluyor. Ben bu işi yapıyor olmaktan memnunun. Sanat çok güzel bir şey.”

#Baston
#Devrek Bastonu
#Zonguldak
#Ali Akçasu
#Altın Eller Festivali