EDISYON:

Mehmet Akif Ersoy Mısır Apartmanı'ndaki evinde vefat etmişti

Yeni Şafak
08:1420/12/2018, Perşembe
G: 20/12/2018, Perşembe
Yeni Şafak
Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında Mısır Apartmanı'nda vefat etti.
Mehmet Akif Ersoy, 1936 yılında Mısır Apartmanı'nda vefat etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni'nde Mehmet Akif Ersoy'un evinin müze haline getirileceğini söyledi. İstiklal Caddesi'nde bulunan Mısır Apartmanı'ndaki daire, merhum Akif Ersoy'un vefat ettiği ev. 63 yaşında hayata gözlerini yuman ve son günlerini hasta geçiren Ersoy'un, dostlarına, "Çok seviniyorum Peygamberimin yaşında öleceğim" dediği söylenir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'ye döndükten sonra kaldığı istiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı 4. katındaki evinin müze olacağını açıkladı.

Mısır'da kaldığı 11 yılını okumakla geçiren, tasavvufa yönelen, 7 yıl boyunca Kur'an-ı Kerim'in mealiyle uğraşan Mehmet Akif, Mısır'da yokluk içinde yaşamıştı. Mısır'da 1932'de şairi ziyaret eden Hikmet Bayur, Kahire'deki elçilikte 5 bin lirasının hazır olduğu söylemesine rağmen Mehmet Akif Ersoy'un bu parayla hiç ilgilenmediğini söylemişti.


'Çok seviniyorum, Peygamberimin yaşında öleceğim'
Hastalanan Ersoy, 14 Haziran 1936'da Mısır'dan İstanbul'da geldi.

Yazar Fahrettin Gün, Mehmet Akif'in İstanbul'a geldiği günü şöyle anlatır:

"17 Haziran'da İstanbul'a geldiğinde sadece birkaç dostu onu karşıladı. Mithat Cemal Kuntay 'Gemi Galata rıhtımına yaklaştığı zaman birisi indi. Ben tanıyamayacaktım, iskelet halindeydi. Yanındaki eşinden onun Akif olduğunu anlayabildim' diyor. Halim Paşa'nın kızı Emine Hanım'ın evine bir süre misafir edilir. Sonra Şişli Sağlık Yurdu'nda 20 gün kalır. Siroz olduğu tespit edilir.

Sonra Akif'e Mısır Apartmanı'nında bir daire tahsis edilir. Temmuz ayını burada geçirir. Halim Paşa'nın Alemdağı'ndaki çiftliğinde ağustos, eylül aylarını geçirir.
15 günde bir gelerek karnından su alınır. Giderek daha da zayıflar. Havaların soğumasıyla ekim ayında Mısır Apartmanı'na gelir.


#mehmet akif ersoy
#mısır apartmanı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.