|

Kudüs fethedilene kadar çizecekler

100 günü aşkındır Filistin’de devam eden İsrail zulmünü sergiler, paneller, şiir buluşmaları gibi etkinliklerle dünyaya aktaran sanatçılar, şehirlerin huzurlu günleri için eserlerini üretiyor. Geçtiğimiz günlerde açılan iki serginin sanatçıları, Kudüs fethedilinceye kadar çizeceklerini söyledi.

Halime Kirazlı
04:00 - 18/01/2024 Perşembe
Güncelleme: 01:28 - 18/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Filistin’de yaşanan zulüm, kalbi Kubbetü’s Sahra ve Kudüs aşkıyla yanan sanatçıların gündeminden düşmüyor. Filistin’de görmeyi arzuladıkları huzuru eserlerine yansıtan sanatçılar, düzenledikleri sergilerle bölge halkına sanatıyla destek oluyor. Yakın zamanda açılan iki sergi, İstanbul-Kudüs bağını vurgularken, Kudüs’ün fethi arzusunu da dile getiriyor. Bu etkinliklerden ilki 44 müzehhibenin 54 eserinin sergilendiği “Filistin İçin Açan İstanbul Laleleri Tezhip Sergisi.”

Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, 15 Temmuz Derneği ve TDV KAGEM İstanbul Şubesi’nin düzenlediği sergi, müzehhibe Hacer Sönmez ve öğrencilerinin çalışmalarını buluşturdu. Beşiktaş KAGEM, Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi ve özel bir atölyede dersler veren Sönmez, iki ay önce bir eser üzerinde çalışırken, öğrencilerine Filistin için ne yapabileceklerini sorarak sergi fikrini oluşturduğunu söyledi.

Hacer Sönmez

LALELERİMİZİ KUDÜS’E DİKMEK İSTİYORUZ

Devam sergileri düzenlemek istediklerini ifade eden Sönmez, “Sanatımız ve eserlerimiz sadakamız diyerek öğrencilerime Filistin için bir tezhip sergisi düşündüğümü söyledim. Lalenin yer alacağı bir sergi hazırladık. Lale, Selçuklu ile Anadolu’ya gelen bir çiçek. Kanuni, Fatih ve 3. Ahmet’le birlikte fethedilen yerlere ekiliyor. Her fethettiğimiz yere lale ektiğimiz ve İstanbul ile özdeşleşen bir çiçek olduğu için tercih ettik. Eserler, öğrencilerim ve onların öğrencilerinin çalışmalarından oluşuyor. Hayalim, Kudüs fethedilene kadar devam etmek. Fethedildiğinde lalelerimizi bu kez Mescid-i Aksa’nın çevresine dikmek istiyoruz” diye konuştu.

ÖZEL LAMBA TASARLANDI

Tezhip eserlerinin yanı sıra müzehhib ve endüstriyel tasarımcı Yusuf Şener’in sergiye özel tasarladığı ters lale şeklindeki “Hüzme Ayaklı Abajur” da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 28 Ocak’a kadar açık kalacak sergide satılacak eserlerden elde edilecek gelirin tamamı, Diyanet Vakfı aracılığıyla Filistin’e bağışlanacak. Şimdiye kadar 14 eserin alıcı bulduğu serginin satılamayan eserlerine ise ismini paylaşmayan bir iş insanı talip oldu.

Ahmet Öğreten

İSTANBUL’DAN KUDÜS’E

TÜGVA Kültür Sanat, vakfın Defterdar’daki Genel Merkezi’nde ressam Ahmet Öğreten’in suluboya eserlerinden oluşan “İstanbul’dan Kudüs’e” isimli bir sergi açtı. 25 Ocak’a kadar görülebilecek sergide, sanatçının iki şehri resmettiği 41 eseri yer alıyor. Öğreten, sergi için 1860’lı yıllarda çekilmiş bir Kubbetü’s Sahra fotoğrafını resmetti. Yapının eski halini gösteren eser, sanatçının görülmesini istediği çalışmalardan. Serginin boyutuyla dikkat çeken eserinde Kubbetü’s Sahra’da görmeyi arzuladığı ortamı yansıttığını dile getiren Öğreten, “Teklif gelir gelmez, Kudüs konulu çalışmalara hız verdim. Kubbetü’s Sahra’yı çizdiğim iki eseri son anda sergiye dahil ettim. Onlarla Kudüs’ün yalnızlığını dile getirmeye çalıştım” cümlelerini kurdu.

Eserler üzerine çalışırken çaresizlik hissettiğini belirten Öğreten, “Hiçbir şey yapamıyor olmak çok acı. O insanlara ne derece yardımı olacak bilmiyorum ama en azından resim yaparak bunu dile getirmeye çalışıyorum. Bir zamanlar başkent İstanbul’du ve biz oralardaydık. Bu düşünceyi topluma aksettirmek oldukça önemli. Toplumsal ve bireysel olarak yapabileceğimiz çok şey var. Dikkatli şekilde boykotumuzu yapıp, yerli ve milli ürünlere yönelecek olursak, bu çaresizliğimiz ilerleyen dönemlerde olmayacaktır” ifadelerini kullandı.



#sergi
#Filistin
#Kudüs
#Gazze
8 ay önce