Kılavuzumuz Hatice annemiz

Yeni Şafak
04:003/09/2017, Pazar
G: 2/09/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
FOTOĞRAF: TALHA MENTEŞ
FOTOĞRAF: TALHA MENTEŞ

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan dezavantajlı kadınların farklı alanlarda istihdam edilebilmesi için Yeni Dünya İş Kadınları Platformu adlı bir oluşuma imza atan Havva Firdevs Külünk, 20 iş kadınıyla aktif çalışmalar yürütüyor. Ev kadınlarının ürettikleri ürünleri satarak para kazanmalarını hedeflediklerini söyleyen Külünk, "Hz. Hatice'nin yolunu kendimize düstur edindik" diyor.

Aile şirketlerinde yönetici olarak çalışan iş kadını Havva Firdevs Külünk, 2012 yılında Yeni Dünya İş Kadınları Platformu'nu kurarak farklı şehirlerde yaşayan kadınlara istihdam alanı oluşturuyor. Pek çok sivil toplum kuruluşunun kurucu kadrosunda yer alan babası Nejdet Külünk ile çok küçük yaşlardan itibaren STK toplantılarına katılan Külünk, yine babasının teşvikiyle kadınlara özel bir platform oluşturmaya karar vermiş. "Kadınlar üretsin, Türkiye büyüsün" sloganıyla 5 arkadaşıyla birlikte çalışmalara başlayan Külünk, platforma yüksek lisans mezunu ve işveren 20 kadını dahil etmiş. Hz.Hatice'nin yolunu kendilerine düstur edindiklerini ifade eden Külünk, "Alanında ehil insanlar olan gazeteciler ve siyasetçileri ağırlayarak onlarla toplantılar yaptık. Tecrübe aktarımları sağladık. İlk projemizi Isparta'da gerçekleştirdik. Oraya iki kamyon dolusu kumaş, dantel ve birtakım eşyalar göndererek kurduğumuz yörük çadırında kadınların bir şeyler üretmesini sağladık. Amacımız 81 ilimizdeki dezavantajlı kadınlarımıza ulaşıp onlara bir meslek edindirmek ve istihdam edilmelerini sağlamak" ifadelerini kullanıyor.

SERMAYE PLATFORM ÜYELERİNDEN

Her biri iş hayatında aktif olarak çalışan kadınlardan oluşan Yeni Dünya İş Kadınları Platformu'nun ilk projesi Isparta'nın Güneykent Köyü'nde yaşayan kadınlar için olmuş. Köyün belediye başkanıyla görüşerek çalışmalara başladıklarını söyleyen Külünk, "İşe kadınlarımız için gerekli sermayeyi sağlamakla başladık. Bir yörük çadırı kurduk ve kadınlarımız orada gözleme yapıp sattı, ahşap boyama kutuları ve daha pek çok üretim malzemesi götürdük. Onlar üretmeye başladılar. Fuarlara katıldılar. Satışlar yaptılar. Şu an Güneykent kooperatifi kurdular. Bu projemiz Türkiye genelinde 3.proje seçildi. Kadınlarımızın çalışmalarını takip ediyoruz" diyor. Sponsor ve KOSGEB gibi herhangi bir destek almadan çalışmalarını yürüttüklerini belirten Külünk, "Projelerin hepsini platform üyeleri ödüyor" diye ekliyor.

KADINLARIN HİKAYESİ BELGESEL OLACAK

Yaklaşık tüm illerde ofisleri bulunduğunu belirten Külünk, "Isparta, Hatay, Denizli ve Şanlı Urfa olmak üzere şu an 4 projemiz için çalışıyoruz. İkinci projemiz Baladızlı kadınlar için oldu. Bu projemiz için de halk eğitim merkezinden bir hocayla anlaştık ve Barbie bebekler aldık. Bebeklerin ellerine sepet verdik ve onların içine Isparta'yı temsil eden güller koyduk" diyerek devam ediyor: "Bu bebek projesi çok tuttu. Şu ana kadar bine yakın bebek sattık. Her yöreye özgü ürünü o sepete koyabiliriz diye düşündük. Şu an Denizli'deki projemiz devam ediyor. Onlara da 500 adet lohusa terlik taç aldık. Sağır ve dilsiz kadınlarımız bu projeden çok etkilendi. '81 il 81 portre' diye bir projemiz var. Burada girişimci kadınların portrelerini çekip onların hikayesini anlatacağımız bir de belgesel hazırlayacağız. Ayrıca önümüzdeki yıl panel düzenlemeyi hedefliyoruz."

ÜRÜNLER İNTERNETTEN SATILACAK

Ürünleri kurdukları e-ticaret sitesinde satacaklarını söyleyen Külünk, "Urfa'da 20 kadınla proje yürütüyoruz. Onlara da keçe ve diğer malzemeleri götürdük. Bu kadınlarımıza da kilim dokutturmak istiyoruz. Yörelerin kendine özgü ürünlerini üretmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca Reyhanlı'daki Suriyeli kadınlara yün iplikler ve şişler götürdük. Geçtiğimiz Ramazan ayında 250 kadınla iftar programımız oldu. Halep projemizde de benzer çalışmalar yaptık. Vietnam ve Siri Lanka'ya da bin tane Kur'an seti gönderdik. Ayrıca İstanbul'daki Romanlar için de bir projemiz olacak. 81 ili tamamladığımızda 2 bin kadın olacağız. Bu 2 bin kadınla İstanbul'da büyük bir organizasyon yapıp Cumhurbaşkanımızı da davet etmek istiyoruz" diye konuşuyor.

  • Soma'daki insanlardan etkilendim
  • Yeni Dünya İş Kadınları Platformu'nda 4 yıldır aktif olarak çalışmalar yürüten Kübra Orakçıoğlu, aynı zamanda kendi aile şirketlerinde tekstil sektöründe çalışan bir iş kadını. Platformun çalışmaları kapsamında Manisa-Soma'ya gittiğini ve insanların duygularına birebir şahit olduğunu belirten Orakçıoğlu, "Gördüğüm hayatlar beni etkiledi. Ülkemizin bizim gibi çalışan platformlara ihtiyacı var. Birtakım dernekler var ama bizim insanlarla kurduğumuz diyalog daha farklı. Yeterli sayıda sponsor bulabilirsek ileride çok daha büyük işler yapacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuşuyor.

Farklı hayatlara dokunuyoruz

Yaklaşık 2 yıldır Yeni Dünya İş Kadınları Platformu'nda görev alan Ebru Hacıoğlu ise yüksek mimar. Uzun bir süre bu tarz bir kuruluşta görev almak için arayış içinde olduğunu belirten Hacıoğlu, "Havva'nın paylaşımlarını gördükçe çok heyecanlandım. Havva da bana toplantılar yaptıklarını ve benim de bu toplantılara katılabileceğimi söyledi. İlk olarak Isparta'da bir proje bitim yemeğine katılmıştım. Oradan gerçekten çok etkilendim. Engelli teyzelerimizin azmi gerçekten hepimizi duygulandırıyordu. Memnuniyetleri gözlerinden okunuyordu. Zaten insanları sadece para etkilemiyor. Onlar para dışında Havva'yla çok iyi anlaştı. Yaptıkları işlerle rehabilite oldular. Tabii bu sadece bir örnek. Her projemizde farklı hayatlarına dokunuyoruz. Burası hayatıma şükür ve mutluluk kattı" ifadelerini kullanıyor.


Mutlu anne mutlu çocuklar demek

Platform başkanı Havva Firdevs Külünk ile 13 yıldır arkadaş olan Emine Zilan Çaktı ise Dijital İş Geliştirme işiyle uğraşıyor. Platformun web sitesini hazırlama işini üstlenen Çaktı, 3 yıldır aktif olarak çalışmalar yürütüyor. Platformun kurulduğu yıllarda hikayeleri hep uzaktan dinlediğini belirten Çaktı, "Ben de çalışmalarımız kapsamında Hatay-Reyhanlı'da bulundum. Orada 4 gün geçirdim. İnsanların yaşadığı travmaya şahit oldum. Ama bu kelimelerle anlatılacak bir şey değil. Çoğu hayattan vazgeçmişti. Ben genellikle çocuklar konusunda hassas olurum. Ama şöyle bir gerçek var ki anneler mutlu değilse çocuklar da mutlu olamaz. Biz de anneler kafalarını dağıtsın ve bir şeylerle uğraşsın diye onlara örgü malzemeleri götürdük. Kendi çocukları için bir şeyler yapmasını istedik" diyor.


En büyük tatmin kaynağım

Biri 10, diğeri 13 yaşında iki kız çocuğuna sahip olan ve ithalat müdürlüğü işiyle uğraşan Şebnem Atay, "Havva'yla akrabayız biz. Evlendiğimden beri yani 15 yıldır çok iyi tanırım onu. İçi içine sığmayan bir enerjisi var ve hep güzel şeyler peşinde koşmak isteyen biri. 4-5 yıl önce bana, platforma katılabileceğimi söyledi. Başladığımızda ufak tefek projeler yapıyorduk. Son birkaç senedir büyük bir hızla gelişmeye başladık. Daha büyük işler yapıyoruz. Burası bir anne olarak en büyük tatmin kaynağım oldu. Çocuklarının geleceğine bir nebze katkıda bulunabilecek anneleri hayata kazandırmak istiyoruz. Kadınlarımız projelerimizde sırtında bebekleriyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz annelerin mutluluğu için çalışıyoruz.


Şehir şehir dolaşıyoruz
Uluslararası ilişkiler bölümü üzerine eğitim alan ve yiyecek-içecek sektöründe çalışan Merve Bingöl, Külünk ile bir dernek toplantısında tanıştığını ifade ediyor. Bingöl, "O gün bugündür Havva ile birlikteyiz. Havva ile projelerimiz için farklı şehirlere gidiyoruz. Sabah 5'te başlayan yolculuklarımızda gittiğimiz yerlerin türbelerini ziyaret edip bir yandan da şehri keşfetmeye çalışıyoruz. Projemiz için çalışmalarımızı bitirdikten sonra bir sonraki planımızı konuşmaya başlarız hemen" diyor. Platformla arkadaşı Merve sayesinde tanışan ve aile şirketlerinde sosyal medya işiyle uğraşan Sare Kaya, "Yeni Dünya'ya sosyal medya aracılığıyla ulaştım. İlk katıldığım proje Denizli projesi oldu. Kadınlara kendimizi ve yapacaklarımızı anlattık. Kadınlar bizi gözyaşlarıyla dinledi. Bundan çok etkilendim" diyor.

#Havva Firdevs Külünk
#Hatice