Açlık esnasında birtakım hormonlar aracılığıyla vücuttaki yağ dokularının parçalanmasının arttığını belirten Dr. Türker Egesel, "Bu hormonlar; trigliserid adı verilen yağları parçalayan enzimleri aktifleştirerek bunların yağ asitlerine parçalanmasını hızlandırıyor. Bu şekilde dolaşıma salınan yağ asitleri karaciğere geri dönüyor ve yeniden trigliserid adı verilen yağa dönüşerek karaciğer hücrelerinde birikiyor" dedi. Bu nedenle uzun süren açlıklarda karaciğerde yağlanma görüldüğünü söyleyen Dr. Türker Egesel, egzersiz yapmanın çok önemli olduğunu söyledi.
Dr. Egesel, “Egzersiz yoksunluğuna bağlı olarak yağın kaslarda yıkımı ve karaciğere gelen yağ asidi yükü artar. Karaciğer, kapasitesi üzerindeki yağı trigliseridlere çeviremeyince yağ birikmeye başlar ve bu durum zamanla karaciğerde hasara yol açar. Vücudun ihtiyacı olmadığı için karaciğerde biriktirdiği fazla yağ kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkartır. Karaciğer yağlanmasının yaşam tarzında yapılacak basit ve küçük değişiklikler ve düzenli doktor kontrolleri ile önlemek mümkün” diye konuştu.
Diyabet, hipotiroidi ve kolesterol yüksekliği olan hastaların 6 aylık aralıklarla düzenli bir şekilde doktor kontrolü ve doğru tedavisi, karaciğer yağlanmasını ve bu hastalığın hızlı ilerleme oranını azaltıyor.