Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Dünya Kalp Günü' dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Kalp damar hastalıklarının ülkemizde ölümlerin birinci nedeni olduğunu ifade eden Bakan Koca, risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla, kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin yüzde 80'lere varan oranda önlenebileceğinin altını çizdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.
Bakan Koca, 'Dünya Kalp Günü' dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Türkiye'deki kardiyovasküler cerrahi ameliyatları ve kalp nakilleri hakkında bilgi veren Bakan Koca, "Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin 1'inci sıradaki nedenidir." dedi.
"2030 yılında ölümler 23 milyonu bulacak"
Her yıl tüm dünyada yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kalp hastalıkları ve inme nedeniyle kaybettiğini ifade eden Bakan Koca, 2030 yılında bu sayının 23 milyon olması beklendiğini söyledi.
Kalp damar hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin 1'inci sıradaki nedeni olduğunu aktaran Bakan Koca, "Ülkemizde ölümlerin yüzde 40-50'si kalp damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısı 70 binin üzerindedir. Bu ameliyatların yüzde 73'ü koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'i kapak cerrahisi, yüzde 4'ü aort cerrahisi ve yüzde 8'i konjenital kalp cerrahisidir." dedi.
"Erken ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir"
Risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla, kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin yüzde 80'lere varan oranda önlenebileceğinin altını çizen Bakan Koca, dünyada ve ülkemizde kalp sağlığını tehdit eden en önemli unsurların koroner arter hastalığı, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastalıkları, hipertansiyon ve genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı olduğunu belirterek, "Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğu gibi, ön sıralardaki risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az yüzde 80'i önlenebilmektedir. Bu risk faktörlerine karşı dikkatli olmanızı ısrarla öneriyoruz. Ülkemizde 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasında 39 hastaya kalp nakli işlemi gerçekleştirildi. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de 15 kalp nakli merkezi var. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organlarının ailesinin kararı ile bağışlanması hayatta yapılabilecek en büyük ve örnek iyiliklerden biridir. Organ bağışı konusundaki önyargıların daha hızlı aşılmasını umut ediyoruz. Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı."