EDISYON:

Kahve ile gaz Yemen''den gelir

.
00:0026/05/2013, Pazar
G: 25/05/2013, Cumartesi
Yeni Şafak
Kahve ile gaz Yemen''den gelir
Kahve ile gaz Yemen''den gelir

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 25''e yakın Türk şirketi ile Yemen''e çıkarma yaptı. Doğalgaz alımı konusunda Yemen''in 6. tedarikçi olma yolunda olduğunu söyleyen Yıldız, ''Yıllık LNG (sıvı doğalgaz) ihtiyacımızın 1 milyar metreküplük kısmını ve 2 milyon tonluk nafta ihtiyacının da bir kısmını karşılayabiliriz'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yemen temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansour, Başbakan Mohamed Salum Basedwah, Petrol ve Madenler Bakanı Ahmed Abdullah Dares ile Elektrik ve Enerji Bakanı Saleh Somae ile görüşmelerde bulundu. Bakan Yıldız''a temasları sırasında Yemen''de yatırımları olan 25''e yakın Türk şirketi, bakanlığa bağlı TPAO, BOTAŞ ve TEİAŞ kurumlarının temsilcileri katıldı. Bakan Yıldız, Türkiye olarak Yemen''e sadece almaya değil, kazan-kazan formülünde iki ülkenin de kazanacağı işbirliklerini oluşturmaya geldiklerini söyledi.

İŞBİRLİĞİ YAPALIM

Yıldız, ''Petrol, doğalgaz ihtiyacımızın karşılanmasıyla ilgili ortak projeler geliştirebiliriz. Yıllık LNG ihtiyacımızın 1 milyar metreküplük kısmını, 2 milyon tonluk nafta ihtiyacının da bir kısmını karşılayabiliriz. Yemen''in enerjideki master planını çıkarıp geleceğe dönük enerji ihtiyacını belirleyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

LNG''DE 18 YIL SONRA YENİDEN YEMEN

500 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip Yemen''in 90''lı yıllarda ilk yabancı şirketle anlaşması BOTAŞ''la olmuş. Ancak BOTAŞ''tan fiyat ve miktarda net bir karar gelmeyince LNG alımı rafa kalkmış. Enerji Bakanı Yıldız''ın önceki gün Yemen''in başkenti Sanaa'' ziyaretinde bu konu ayrıntılı olarak ele alındı. BOTAS, Yemen''den 1 milyar metreküp LNG alımı için görüşmelere başladı. Bu miktarın spot kargo veya uzun dönemli kontratlar yoluyla olabileceği ifade ediliyor. Bu gerçekleşirse Yemen, Türkiye''nin doğalgazda 6. tedarikçi ülkesi olabilecek. Petrol ve dogalgazda hatırı sayılır rezerve sahip Yemen, bu kaynaklarını elektrik santrali kurmada değerlendirmek istiyor.

PETROL ÇIKARIP ELEKTRİK SATACAĞIZ

Çok büyük elektrik ihtiyacı olan Yemen''in önümüzdeki 10-20 ve 30 yılındaki enerji ihtiyacını ve planını ortaya koyacak bir Master Plan çalışması yapılması yönünde iki ülke bakanları görüşmelerde bulundu. Bakan Yıldız, görüşmede Türkiye''nin 1 milyon kilometreyle Avrupa''nın en uzun 2. dağıtım hattına sahip Türkiye''nin bu konudaki tecrübesini kardeş ülke Yemen''le paylaşmak istediklerini ve Yemen''in Master Planının yapımına talip olduklarını söyledi. Yemen, görüşmelerde Türk heyetine petrol ürünleri vermeyi teklif etti. Bakan Yıldız''ın özellikle 2 milyon ton nafta ihtiyaçları olduklarını belirtti. Türkiye''nin ihtiyacının 500 bin tonu Yemen''den karşılanabilir. 2,7 milyar varil petrol rezervine sahip Yemen''in, Mart ayında 15 blok için açtığı petrol arama ihalesine Türk şirketi Güney Yıldızı da teklif verdi. TPAO da ülkedeki yatırım fırsatlarını araştırıyor.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.