“Hâl-Beden-Zihin” temasıyla düzenlenen 12 ülkeden, 37 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı. Fotoğraf, resim, enstelasyon gibi farklı disiplinlerden 95 eserin yer aldığı sergide cinsiyet, göç, gelenek gibi temalar evrensel bakış açısıyla sunuluyor.
Hâl-Beden-Zihin temasıyla düzenlenen “Senede Bir Defa” Sergisi, İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide, 12 ülkeden, 37 kadın sanatçıya ait fotoğraf, resim, enstalasyon gibi farklı disiplinlerden 95 eser yer alıyor. Sergide eserleri bulunan sanatçılar İngiltere, Kanada, Avusturya, Rusya, ABD, Güney Kore, Avustralya, Suudi Arabistan, Malezya, Slovenya, ve İran’dan katılıyor. Kadının toplumdaki yeri ve sorunlarına özgün bir bakış kazandırmanın amaçlandığı serginin küratörlüğünü Bağımsız Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Yazıcı yaptı.
GÖÇÜN METALAŞTIRDIĞI İNSANLARA İTHAFEN
Eserlerini resim, baskı, tekstil, seramik, heykel ve enstalasyon sanatı dahil olmak üzere çeşitli türlerin birleştiren Pakistanlı sanatçı Mehwish Iqbal, şunları söyledi:
- “Çalışmalarımda kadınların, çocukların, mülteci akınlarının insan metalaşmasındaki rolünü vurguluyorum. Zorla bölünmelerin, toplumsal engellerin, “giriş yok, çıkış bölgelerinin olmaması” ve yabancı diyarların varoluşlarında varlığını sürdüren mülteci diasporasına dikkat çekmeyi amaçlıyorum. Burada kadının rolüne ve sorunlarına vurguda bulunan çalışmalar da üretiyorum.”
SÜRDÜREBİLİR BİR PROJE
Suudi Arabistanlı genç sanatçı Fatimah Alnamer, resimlerinin mevzuunun ekseriyet ile kadınlarla ilintili olduğunu söyledi. Alnamer şöyle konuştu: “Ben çalışmalarımı ülkemdeki kadınların haklarıyla alakalı mevzularlardan seçmeye dikkat etmekteyim. Özellikle kadınların hayatını sınırlayan geleneklere odaklanıyorum. Burada sergilenen çalışmamın birinde kadınların araba kullanma yasağının kaldırılmasını yansıttım.
Sürdürülebilir bir güncel sanat sergisi olarak planlanan proje sanatçılar, katılımcılarla bir araya gelecek. Sergi kapsamında yarın Hülya Yazıcı, Aleksandra Farazin, Tülay Gökçimen, Belkıs Bayrak ve Ayşe Kayacı’nın konuşmacı olarak katılacağı söyleşi gerçekleştirilecek. Son etkinlik ise 12 Ocak’ta “Kadının Sanat Dünyasındaki Yeri” başlıklı iki oturumlu bir panel olacak. Sergi, 30 Ocak 2019’a kadar ziyarete açık olacak.
- Korkuları anlattım
- Bu sergi için özel dört tablo hazırladığını söyleyen Rus sanatçı Nelly Akchurina “Resimlerimde kadınların korkularını, tedirginliklerini anlattım. Yalnız kalma, yaşlanma ve bebek sahibi olma korkusu gibi duyguları yansıttım. Kadınlar farklı ülkelerde yaşasa da duyguları birbirine çok benziyor. Bu anlamda evrensel sorunlarımız var. Çok sayıda kadının katıldığı bu sergide yer almaktan büyük gurur duyuyorum” diye konuştu.