|

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'e "ırkçı" suçlaması

Cihan
00:00 - 18/05/2012 Cuma
Güncelleme: 09:13 - 18/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'e "ırkçı" suçlam
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'e "ırkçı" suçlam

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, "Muhalefet, işsizliği etnik İsveçlilere göre ölçüyor." deyince büyük tepki çekti.

Ülkede işsizliğin arttığına yönelik eleştirilere cevap veren Başbakan Reinfeldt, "İsveç'te işsizliğin arttığını söylemek çok büyük haksızlık olur. Orta yaşlı etnik İsveçlilerin haline bakarak işsizlik oranı baz alınamaz." ifadelerini kullandı.

Reinfeldt'in sosyal medyada büyük yankı bulan bu sözleri ırkçı bir söylem olarak değerlendirdi. Twitter'dan "Kimler etnik İsveçliler grubuna girer? Nasıl ölçülür?" gibi sorular soran kullanıcılar başbakana tepki gösterdi.

Tepkileri artması üzerine yeni bir açıklama yapan başbakan Fredrik Reinfeldt, "Muhalefet, İsveç'te işsizliğin yüksek oranda olduğunu iddia ediyor. Ben İsveç'te doğan gençlere göre yurtdışında doğan ve İsveç'e sonradan gelen gençlerin işsizliği oranı daha yüksek olduğunu demek istemiştim. İstatistiklerde her şey açık ve net." ifadelerini kullandı. Fredrik Reinfeldt, İsveç'te doğu büyüyen 25 ila 54 yaşındaki insanlar arasında işsizlik oranının yüzde 3,4; yurtdışında doğan ve sonradan İsveç'e yerleşenler arasında ise yüzde 14, 8 olduğunu dile getirdi.

12 yıl önce