Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) koordinatörlüğünde yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi (ITN- International Transplant Network) kapsamında düzenlenen 2. Organ Nakli ve Organ Bağışı Medya Çalıştayı sona erdi.
Çalıştaya katılan TONV Yönetim Kurulu Üyesi ve ITN Projesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar, “İstanbul Deklerasyonu” kapsamında organ nakli güncel verilerini paylaştı. Dünya genelinde her yıl 100 binin üzerinde organ nakli yapıldığını belirten Bozoklar, “ABD'de yılda 3 bin kişi, günde ise 12 kişi organ nakli beklerken hayatını kaybediyor” diyerek çarpıcı durumu gözler önüne serdi.
Dünyanın ilk kadavradan rahim nakli Türkiye'nin ise ilk yüz ve kol naklini yapan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan da Türkiye'deki organ bağışı azlığına dikkat çekti.
Organ bağışının gerek bilimsel gerekse dini açıdan hiçbir sakıncasının bulunmadığını kaydeden Prof. Özkan, “Buna rağmen organ bağışı Türkiye'de yeterli ölçüde değil. Ülkemize gelen yabancılar bizler için organlarını bağışlıyor. Buna rağmen biz kendi vatandaşlarımız için bunu yapmıyoruz” diye konuştu.
TONV Başkanı Dr. Eyüp Kahveci ise ITN'nin kendi alanında dünyanın en büyük projesi olduğunu ve 5 yıl süreceğini söyledi. ITN için Türkiye Organ Nakli Vakfı bünyesinde bir merkez oluşturulduğunu ifade eden Kahveci şöyle devam etti:
“Organ nakli konusunda herhangi bir yasal düzenlemesi olmayan 24 ülkeye teknik yardım verilerek düzenleyici yasal bir çerçeve oluşturulacak. Ülkeler, organ bağışı ve nakli ile ilgili yasal düzenlemelerini tamamlamaları için teşvik edilecek, alt düzenlemeler konusunda destek verilecek.
Bu noktada söz konusu ağı yürütmekte olan platformdaki hukukçularımız destek sağlayacak. Elbette her ülkenin anayasal yapısına göre kanun hazırlama teknikleri bulunmaktadır. Yapılacak teknik yardım, yasada ve alt düzenlemelerde uluslararası rehberlere göre hangi noktalara dikkat edilmesi ve yer verilmesi yönünde olacak. Yasal düzenlemesi olan ancak herhangi bir organ nakli uygulamasına başlamamış olan ülkelerde bir organ nakli programının başlatılmasına destek verilecek. Yaklaşık 50 ülkede organ bağışı, organ nakli ve kronik organ yetmezliklerine ilişkin veri tabanı ve kayıt sistemi bulunmadığından, uluslararası nakil sistemi oluşturulacak ve sağlıklı veri toplanması sağlanacak. Organ bağışı ve organ nakli konusunda hazırlanacak farkındalık stratejilerinin hayata geçirilmesi teşvik edilecek.”