Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Opr. Dr. Murat Kalemli, kadınların yılda bir defa yaptırması gereken pap-smear testi ile erken teşhis koyulan Rahim ağzı kanserinde hayat kurtardığını söyledi.
Rahim ağzı kanserlerinin kadınları halen tehdit ettiğini belirten Opr. Dr. Murat Kalemli, ''Bu kanser türü özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanmaya başladı. Kadınların mutlaka yılda bir defa 'pap smear' testi yaptırması gerekiyor'' dedi.
Kadınlar için büyük tehlike oluşturan ve kanser türleri arasında en çok korkulan, aynı zamanda az bilgi sahibi olunan rahim ağzı kanseri aslında erken evrede yakalandığında tedavi edilebildiğinin altını çizen Kalemli, ''Rahim ağzında bulunan hücrelerin normalin dışında gelişmesi ve çoğalması ile birlikte ortaya çıkabilen bu kanser çeşididir. Her kanser türü gibi rahim ağzı kanseri de insan hayatını doğrudan tehdit eden kanser türlerindendir. İstemsizce ve kontrolsüzce çoğalan rahim ağzı hücreleri için erken tanı ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi çok önemli bir yere sahiptir. İşte her yıl bir defa yapılması gereken 'pap smear' testi her tanıyı ortaya çıkarıyor. Pap smear testi, aynı zamanda enfeksiyon varlığını ve ileride kansere dönüşebilecek normal dışı hücreleri de yakalayabiliyor. Eğer erken tanı ile kanser fark edilemez ise tedavi için geç kalınıp rahmin alınması gerekebilir. Bu da kadının doğurganlığını elinden almak demektir'' diye konuştu.
Pap Smear testi, kesinlikle cerrahi bir işlem olmadığını ifade eden Kalemli, ''İşlem çok basit bir uygulamayla yapılıyor. Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı ve etrafındaki vajina dokusundan akıntıdan örnek alınıyor. Alınan hücre örnekleri ''lam'' adı verilen cama yayılır ve alınan hücrelerin incelenmesi için patolojiye yollanıyor. Örnekle birlikte rahim ağzında ve vajinada bulunan hücreler aynı anda alındığından testte başka hastalıklarda varsa ortaya çıkarabiliyor. Bu test kesinlikle ağrıya, acıya sebebiyet vermiyor. Kadınlar korkmadan bu testi yaptırabilirler'' şeklinde konuştu.