Gözleri ‘insan’ı görmüyor

Halime Kirazlı
04:0021/10/2024, Pazartesi
G: 21/10/2024, Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kaliforniyalı heykeltıraş Laura Harling, son çalışması Miras’ta, yiyecek bulamayan Filistinli çocuklar karşısında füzelerini sergileyen Joe Biden’ı resmediyor. Sanatçı, Biden ve onun gibilerin durumunu, “empati kurabilme ve başkalarını insan görebilme yetisizliği” olarak yorumluyor.

İsrail’in Gazze’de bir yılı aşkındır devam ettirdiği katliamına, sanat dünyası ses çıkarmaya devam ediyor. Bu simlerden birisi de 78 yaşındaki heykel sanatçısı Laura Harling. Kuzey Kaliforniya’da yaşayan sanatçı, ünlü isimlerin heykellerini yapıyor. ABD eski başkanları Barack Obama ve Donald Trump, Almanya eski Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin heykeli yapılan isimler arasında yer alıyor. Harling’in ABD başkanı Joe Biden’ı şekillendirdiği “The Legacy (Miras)” isimli son heykeli liderin soykırımdakini payını anlatıyor. Sanatçı eserinde, Biden’ı uzun paltosunun altında gizlediği bombaları yiyecek dahi bulamayan Filistinli çocuklara gösterirken resmediyor ve şu notu düşüyor: “Joe Biden mirasını sergilerken, Filistinli çocuklar yiyecek için yalvarıyor.” Harling, eserlerinin ortaya çıkış hikâyesini ve sanatının amacını Yeni Şafak’a anlattı.


ÇOĞU KİŞİ BAKIYOR AMA BİR ŞEY SÖYLEMİYOR

Sanatla Filistin’deki soykırıma ışık tutarak insanların farkındalık kazanabileceğinin altını çizen Harling, eserine gelen yorumlardan söz ederek şu ifadeleri kullandı: “Bazı insanlar heykelimi beğendi ve savaşın gerçeğinin gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bazıları ise heykelimin çok kasvetli olduğunu ve kimsenin beğenmeyeceğini söyledi. Bir başkası da heykelimin Başkan Biden’ı kötü gösterdiğini ifade etti. Çoğu kişi ise bakıyor ve hiçbir şey söylemiyor. Filistin›deki soykırım korkunç. Liderlerin bu kadar şeytani olup böylesine büyük zulüm ve yıkıma göz yummalarını anlayamıyorum. Bir sanatçı olarak, masum insanların maruz bırakıldığı bu trajediye yorum yapmayı görev bildim. Liderler her zaman para, toprak, güç ve başkaları üzerinde kontrol sağlamanın peşinde olacak. Bu, asla tatmin edilemeyecek bir açgözlülük, empati kuramama ve başkalarını insan olarak görememe yetisizliği…”


SANATIMLA ADALETSİZLİĞİ GÖSTERİYORUM

Küçük yaşlardan beri sanatla ilgilenen heykeltıraş, politik heykellerine hademe olarak çalıştığı dönem başladığını dile getirdi. Sanatçı, eserlerin ortaya çıkmasını sağlayan meslek hayatını şöyle özetledi: “Hademelik yaparken görevim, Kaliforniya valisinin kıyafetlerini yıkamak ve dairesini temizlemekti. Bu, hicivsel heykellerimi yapmam için bana ilham verdi. ‘The Legacy’ ise Filistinli çocukların ve ailelerinin yaralı ve ölü binlerce fotoğrafını gördüğümde ortaya çıktı. Sanatımla ikiyüzlülüğü, ironiyi ve adaletsizliği göstermeyi seviyorum.”


HEYKELLER MİNİK ANLAMLARI BÜYÜK

Laura Harling, öyle devasa heykeller yapmıyor. Minimal eserleri, incelikli çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Çalışmalarına uzun süreli araştırma ve fotoğraf toplamanın ardından polimer kilinden ceviz büyüklüğünde kafalar oyarak işe başlıyor. Dişçi aletleriyle hazırladığı eserlerinde benzerliği yakalamak için günlerini harcayan sanatçı, kille kapladığı iskeletlere detayları oyuyor. Heykeltıraş fırınladığı figürleri, renklendirip tamamlıyor. Sanatçının çalışmalarını
adresinden inceleyebilirsiniz.



#sanat
#aktüel
#abd