Gerçeği taşıyan fotoğraflar mıdır?

Yeni Şafak
09:2110/08/2016, Çarşamba
G: 10/08/2016, Çarşamba
Nihayet Dergi

FETÖ'nün darbe girişimini gerçekleştirdiği gece basına ve sosyal medyaya gerçek ya da sahte birçok fotoğraf yansıdı. Fotoğraflar olayın sıcaklığı ve telaşı ile sonucu düşünülmeksizin teyit edilmeden takipçilere servis edildi. Başı kesilmiş ve sözde IŞİD'çiler tarafından dövülmüş iki asker fotoğrafı medyanın manipülasyon oyununa malzeme çıkardı. Nihayet Dergi, fotoğrafı konu aldığı yeni sayısında darbe girişiminde fotoğraf gerçekliğinin rolünü tartıştı.

Boğaz Köprüsü'nde FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi başlattığı darbe girişiminde halk darbeyi püskürtmek için meydanlara çıktı. Ülkenin çeşitli yerinde tanklara karşı yürüyen vatanseverlerin kimi şehit kimi gazi oldu. Kalkışma süresince tartışılan konulardan biri de fotoğraflara yansıyan asker-vatandaş görüntüleriydi. Bazı fotoğraflarda tanklar hiç acımadan halkın üzerinde gidiyor, bazı fotoğraflarda ise halk darbe girişimine destek veren askerlere kemerle dayak atıyordu.



Boğaz Köprüsü çatışmalar devam ederken bir askerin halk tarafından başı kesilerek öldürüldüğü iddiası dolaşmaya başladı. Birtakım medya kuruluşlarının görüntüleri hızlıca servis etmesi haksız suçlamalara neden oldu. Bir başka fotoğraf ise birkaç sakallı-cübbeli kişinin yaralı askeri taşıdığı görüntü idi. Söz konusu fotoğraflardan ilkinin 2006 yılında askeri aracın devrilmesi sonucu şehit olan bir askerin görüntüsü olduğu çıktı. Ancak Gazeteci Fatih Portakal fotoğrafın Burak Salıvermez isminde bir askere ait olduğunu sosyal medya hesabından yayınlamıştı bile.



İkinci fotoğraf ise Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu'nun olaya ilişkin açıklama getirmesi ile netleşti. Bahsi geçen fotoğrafta başta Ali Nuri Türkoğlu olmak üzere yanında bulunan sakallı ve cübbeli kişilerin askeri linç ettiği iddiası ortaya atıldı. Türkoğlu'nun fotoğraf ile ilgili açıklaması, iddia edilenin aksine askeri linçten kurtarmaya çalıştıkları ve ambulansa yetiştirmek için arabaya götürdükleri şeklindeydi.





Nihayet Dergi darbe girişimi karelerini tartışıyor


Nihayet Dergi yeni sayısında fotoğraf ve fotoğrafın gerçekliği konusunu ele aldı. Darbe girişimi sırasında çekilen ve çok tartışılan fotoğrafları Nihayet Dergi yazarlarından Fatma Barbarosoğlu, Beyza Karakaya ve Nazife Şişman değerlendirdi.



Fatma Barbarosoğlu, kitleleri hareket geçirmek için fotoğrafın kitleyi galeyana getirecek şekilde kurgulanan hikâyesi kimyasal silah hükmünde olduğunu söyledi. Gerçekleşen manipülasyonun fotoğraflarla sınırlı kalmadığını ünlü kişilerin adına sahte hesaplar açılarak darbe yanlısı twit atıldığını belirtti.



Beyza Karakaya ise Ali Nuri Türkoğlu'nun fotoğrafına atıf yaparak, fotoğrafın kurgulanmış haline inanmak isteyen pek çok insan olduğuna işaret etti. Fotoğraf çekmenin İngilizce'de ateş etmek anlamı taşıdığını da vurgulayan Karakaya, manipülasyon ve algı yönetimi dikkate alındığında medyanın fotoğrafı silah olarak kullandığının altını çizdi.



Nazife Şişman, fotoğraflara bakarken servis edildiği gerçeğini unuttuğumuzu, paylaşma çılgınlığı atmosferinde yaşadığımızı vurguladı. Şişman, en 'gerçek' olduğunu zannettiğimiz savaş fotoğraflarının bile 'olan'ı değil kameranın arkasındakinin görmek istediklerini yansıttığını dile getirdi. Dijital kamera ve bilgisayar işbirliği ile kameranın arkasındaki göze büyük iktidar ve yaratma alanı bahşettiğini ifade etti.











Nihayet Dergi'nin tüm dosya yazılarını ve haberlerini takip etmek için

adresini ziyaret ediniz.




#Ali Nuri Türkoğlu
#FETÖ
#15 Temmuz
#Darbe Girişimi
#Asker
#Nihayet Dergi