Gazlı içeceklerin hiçbir şekilde besleyici ve faydalı yanı bulunmuyor.
Hayatımızın bir parçası haline gelmiş gazlı içecekler içeriğindeki maddelerden dolayı sağlığa çok büyük zararlar veriyor, bağımlılık yapıyor. Gazlı içecekler özellikle çocuklarda büyük tehlike arz ediyor. Bu içecekler çocukların gelişimini olumsuz etkileyerek, ileri ki yaşlarda hastalıklara yol açıyor.
Günümüzde gazlı içecek tüketimi oldukça artmış neredeyse su yerine tüketilmeye başlanmıştır. Uzmanlar, insan vücudunun suya ihtiyacı olduğunu belirterek, sıvı ihtiyacını karşılamak için gazlı içecek ya da kafeinli içecek değil su tüketilmesini söylüyor.
Gazlı içecekler aşırı şeker içerdiği için sağlığa zarar veriyor, hiçbir şekilde besleyici ve faydalı yanı bulunmuyor. Üstelik kalp, diş çürüğü, obezite ve osteporoz gibi önemli hastalıklara sebep oluyor. Gazlı içecekler özellikle çocuklarda büyük tehlike arz ediyor. Bu içecekler çocukların gelişimini olumsuz etkileyerek, ileriki yaşlarda hastalıklara yol açıyor.
Market raflarında özenle dizilmiş gazlı içecekler, içeriğindeki maddelerden dolayı bağımlılık yapıyor. Bu içecekler içeriğinde bulunan fosforik asit nedeniyle vücudun kalsiyumu kullanmasına izin vermeyerek bir takım hastalıklara neden oluyor. Bunların başında osteoporoz ve diş hastalıkları en önde geliyor. Gazlı içecekler kemiklerin güçlenmesini engelleyerek, kişilerin kemiklerinde deformasyonlara yol açıyor. İçerisinde şeker oranı oldukça yüksek gazlı içecekler, insülin seviyesi, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da neden oluyor.
Gazlı diyet içeceklerde tatlandırıcı olarak bulunan aspartam denilen madde duygu bozuklukları, kusurlu doğumlar ve epilepsi gibi hastalıklara da sebep oluyor. Gazlı içeceklerde bulunan diğer bir madde olan kafein, uykusuzluk, sinirlilik durumu ve düzensiz kalp atışı gibi durumlara neden oluyor.
Zararları saymakla bitmiyor
Zararları saymakla bitmeyen gazlı içeceklerin vücudumuza verdiği zararlardan bazıları ise şöyle:
Gazlı içeceklerde bulunan sodyum benzoat maddesi, hazır gıda sektöründe koruyucu antimikrobiyal madde olarak kullanılan ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal bir tuzdur. Bu madde potasyumun kullanabilirliğini düşürür. Araştırmalara göre vücudun sodyum benzoata gösterdiği reaksiyonlar egzama, astım ve kurdeşene neden olabilir.
Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedeler. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, diş özü dokusunun ölümüne sebep olabilir. Bu rahatsızlık, hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açar.
Gazlı içecekler, birçok sağlık sorununa yol açan ve son zamanlarda yapılan ciddi araştırmalara konu olan yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içerir. Bu madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan metabolik rahatsızlık risklerini yükseltir.
Gazlı içecekler, uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içerir.
Gazlı içecek kutuları içeriğinde bol miktarda BPA maddesi bulunduran bir çeşit reçineyle kaplıdır. Bu madde aynı zamanda plastik şişelerde ve biberonlarda bol miktarda bulunan, iç salgı bezlerine zarar veren kanser yapıcı bir kimyasaldır. Erken ergenlik ve üretim sistemi rahatsızlıklarına yol açar.
Gazlı içecek tükettikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükselir ve buna bağlı olarak insülin patlaması gerçekleşir. Artan hormon seviyesiyle karaciğer, vücutta bulunan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürür. 40 dakika sonra kafein hazmı tamamlanır. Göz bebekleri büyümeye başlar, kan basıncı yükselir ve buna bağlı olarak karaciğer, dolaşım sistemine daha fazla şeker pompalar. Beyinde bulunan adenozin alıcıları tıkanır ve vücuttaki rehavet hali ortadan kalkar. Gazlı içecek tükettikten 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini artırır. Bu kimyasaldaki artış, beyinde bulunan ve zevk duygusunu üreten sinir ağını uyarır.
Gazlı içecekler fosforik asit ve yüksek oranda fosfat içerir. Bu maddeler, uzun vadede osteoporoz riskini yükseltir ve kemik kırılmalarına yol açar. Fosfor idrarla dışarı atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürür.
Gazlı içecek tüketimi ve vücut ağırlığı arasındaki ilişkinin çok yüksek olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre tüketilen her gazlı içecek, obezite olma riskini 1.6 kere artırmakta. Kalp damar rahatsızlıklarının yüzde 70’i obeziteye bağlı. Meme ve bağırsak kanseri tanısı konan hastaların yüzde 42’si obeziteden mustarip. Safrakesesi ameliyatlarının yüzde 30’u obeziteden kaynaklanıyor.
Daha fazla gazlı içecek tüketen kimselerin tip 2 diyabete yakalanma riski yüzde 80 daha yüksek.
#Gazlı içecek
#Şeker
#Aspartam