Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak 171 yıldır hastalarına şifa dağıtıyor. Rektör Prof. Dr. Saffet Tüzgen, hala garip gurebanın hastanesi olduklarını söylüyor.
Bezmialem Valide Sultan''ın hayır işlerinden birisi olan Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi''ne dönüşeli dört yıl geçti. Hastane hizmetleri elbette ki devam ediyor ama artık hastane kendi doktorlarını kendisi yetiştiriyor. 171 yıllık geçmişi modern tıp anlayışıyla devam ettiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, hastalarını yüzyılın tecrübesiyle tedavi ediyor. Üniversite öğrencileri de hastanede hocalarının yanında pratik yapma imkanı buluyor ve hasta doktor ilişkisinin nasıl kurulacağını, hastalıkların tedavisine nasıl yaklaşılacağını daha okuldayken öğreniyor. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, 33 yıllık bir beyin cerrahı. İşine aşık hekimlerden. 2 yıldır rektör olan ama makam koltuğuna hiç oturmayan Tüzgen, ''Benim için en güzel makam çalışma masam'' diyor. Hastane olarak Türkiye''de tıbbi araştırma ve tedavi yöntemleri alanında pek çok yeniliğe imza attıklarını söyleyen Tüzgen, eski ve köklü bir gelenekten geldiklerini asla unutmadıklarını, hala ''garip gurebanın hastanesi'' olduklarının altını çiziyor.
''Sağlık eğitimi usta çırak ilişkisiyle devam eder'' diyen Tüzgen, tıbbın sadece kitaplardan, ansiklopedilerden öğrenilemeyeceğinin altını çizerek Bezmialem öğrencilerinin tıpta her gün yeniliklere imza atan hocaların yanında bu mesleği öğrendiklerine işaret ediyor. Öyle ki pratik yapmak için dışarıdan birebir başvurular olduğu gibi bazı üniversiteler kurum olarak Bezmialem''e başvuruda bulunuyor. Osmanlı gibi köklü ve koruyucu bir toplum belleğinden gelindiğine atıfta bulunan Tüzgen, sadece Türk vatandaşlara değil, Türkiye''ye sığınmak zorunda kalan mültecilere de yeri geldiğinde ücretsiz olarak sağlık hizmeti sunduklarını ifade ediyor. Tüzgen, ''Osmanlı''nın getirmiş olduğu büyük devlet olma iddiası onları bu hizmetten mahrum etmemeyi gerektiriyor. Biz de bunun için Suriye''sinden Çeçenistan''ına kadar, Kuzey Afrikalı mültecilerden yakın komşularımıza kadar elimizden geldiğince ücretsiz yardım ediyoruz, sağlık hizmeti veriyoruz'' diyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Türkiye''deki devlet vakfı olan iki üniversiten biri. Sadece sağlık sektörüne eğitim veriliyor. Sadece sağlıkçı yetiştirildiği için de buradaki herkes meslektaş. Yüksek lisans programları da dahil toplam on yedi branşta eğitim veriliyor. Türkiye''de ilk kez uygulanan tıbbi yöntemler de Bezmialem''de gerçekleştiriliyor. Günde 6000 hastanın bakıldığı, 100-150 civarında ameliyatın yapıldığı hastane her geçen gün imkanlarını artırarak şifa dağıtmaya devam ediyor. Sağlıkçı olmak isteyen gençlerin burayı tercih etmesinin nedenlerinden biri hem pratik yapma imkanlarının olması hem de diğer vakıf üniversitelerine göre daha hesaplı olması.
Bezmialem fark almadan tedavi uygulayan tek vakıf hastanesi olması nedeniyle çok tercih edilen bir hastane. Çok tercih edilmesi bir yoğunluk da yaratıyor haliyle. 2000 kişilik polikliniklerde bugün 6000 hastaya bakılıyor. Hastanenin yeniliklerinden bahsedecek olursak giderek yaygınlaşan obezite tedavisinde hem cerrahi hem de normal tedavi yöntemi uygulanıyor. Kilodan kaynaklı şeker ve benzeri hastalıkların cerrahi müdahaleyle ortadan kalktığını Tüzgen, oğlunu ve ağabeyinin eşini burada tedavi ettirmiş. Reflü hastalarının çoğuna cerrahi müdahale uygulandığını söyleyen Tüzgen, burada ameliyatsız gastroenteroloji servisinde tedavi edildiğini ekliyor. Türkiye''de ameliyatsız reflü tedavisini sadece Bezmialem gerçekleştiriyor. Türkiye''nin sekizinci Gamma Knife ünitesi de Bezmialem''de bulunuyor. Gamma Knife, dokunulamayan tümörler, beyinde ulaşılamayan bölümler, damar yumakları ve ilaç tedavisine cevap vermeyen bazı sara hastalarında kullanılıyor. Tümörü yerinde kurutan damar yumaklarını kanama tehlikesini uzaklaştırarak tedavi eden hatta ilaca cevap vermeyen sara hastalarını da tedavi edebilen harika bir cihaz. Tüm bunlar Bezmialem''i sağlık sektöründe tartışmasız bir yere taşıyor.
33 yıllık beyin cerrahı olan Tüzgen, ömrünün ameliyatla geçtiğini belirterek ''Beyin cerrahı demek ameliyat demek ama eskiye nazaran daha az ameliyata giriyorum. Eskiden ayda 30 ameliyata giriyorsam şimdi 4-5 ameliyata giriyorum'' diyor. Ancak artık dinlenmek için ameliyata girdiğini söyleyen Tüzgen, kontrol eden bir yönetici değil de engelleri ortadan kaldıran bir yönetici olduğunu kaydediyor. 2 yıldır Bezmialem''de rektörlük yapan Tüzgen, makamına bir kere bile oturmamış. Doktorluk sevdiği bir iş olduğu için ve insanın sevdiği işi yaparken yorulmadığı için o da ameliyatları bir dinlenme molası olarak görüyor. Bu sayede bürokratik işlerden biraz olsun uzaklaşmış oluyor.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.