Ahed Temimi, Fevzi Cüneydi ve Ahmet Manasıra. İsrail hapishanlerinde tutulan yüzlerce çocuktan sadece üçü. Onlar, özgürlükleri elinden alınan tüm Filistinli çocukları temsil eden birer sembol haline geldiler. İsrail'in acımasız güvenlik politikalarının kurbanı olan bu çocuklar, tüm dünyanın gözü önünde haksızlığa uğramaya devam ediyor.
Ramallah'ın Nebi Salih köyünde yaşayan Ahed Temimi, 2012 yılında ağabeyi gözaltına alındığı sırada İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavırla tanınmıştı. Hatta, İstanbul'da "Hanzala Cesaret Ödülünü"ne layık görülen 16 yaşındaki Temimi, geçtiğimiz günlerde bir gece yarısı evine baskın düzenleyen 20 İsrail askeri tarafından gözaltına alındı. Askeri hakim karşısına çıkan Temimi'nin gözaltı süresinin uzatılmasına karar verildi. Kızını görmek isteyen anne Neriman Temimi'de tutuklandı. Temimi'nin kuzeni de askerlere direndiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Sorularımızı yanıtlayan Temimi'nin babası Bessam Temimi, İsrail askerleri için hiçbir tehdit oluşturmayan kızının haksız yere götürüldüğünü söyledi. Kızı Ahed'in evlerinin önünden İsrail askerlerini kovduğu görüntülerin gerekçe gösterilmesinin ise tamamen saçmalık olduğunu belirten Bassem Temimi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne ben ne de çocuklarım direnişten asla vazgeçmeyecek. Kızım işgal topraklarında büyüdü ve hep İsrail askerlerine karşı cesurca davrandı. Evinin önüne gelen askerlere direnmesi ise çok normal. Tüm dünya ve özellikle Türk basınından şunu talep ediyorum. Bize yapılan zulmü tüm gerçekliğiyle anlatsınlar. Kızımın özgürlüğü için bizimle beraber mücadele etsinler. "
Baba Temimi, kızının mahkeminin ardından İsrail'in kuzeyindeki bir hapishaneye nakledildiğini belirtti. Ahed'in nasıl bir ceza alacağı ise belirsizliğini koruyor. Diğer yandan İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennet, Ahed Temimi için "Ömrü hapishanede son bulacak" şeklinde skandal bir açıklamaya imza attı. Bennet'in bu acımasız sözlerine sosyal medyadan tepkiler çığ gibi büyürken, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'da "Hakettiğini bulacak" şeklinde konuştu. Lieberman, ''Müdahil olan herkes, sadece kız değil, ailesi ve çevresindekiler de hak ettikleri şeyden kurtulamayacaklar. Gün içinde vahşileşen gece olduğunda yakalanır. Bu da önemli bir mesajdır.'' ifadelerini kullandı.
*
Diğer sembol isim ise Fevzi Cüneydi. Geçtiğimiz haftalarda Trump kararına karşı yapılan eylemler sırasında onu tanıdık. El-Halil kentinde 20 İsrail askerinin ortasında gözleri bağlı olarak götürülen Cüneydi başını eğmeyen kararlı duruşuyla direnişin sembolü oldu. 16 yaşındaki Cüneydi yedi çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu. Annesi ve babası hasta olan Cüneydi, ailesinin geçimini sağlamak için okulunu bırakmak zorunda kalmış. Sadece ailesini ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıktığında İsrail askerleri tarafından dövülen ve cezaevine konulan Cüneydi'nin tutukluluk hali devam ediyor.
* İsrail'in son günlerde Filistin'in Kudüs ve diğer şehirlerinde Filistinliler'e karşı uyguladığı şiddetin boyutu giderek artıyor. Sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinli çocuklar gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor. 1991 yılından bu yana hizmet veren Dünya Çocukları Hareketi de özellikle tutuklu çocukların haklarını savunmak için çalışmalar yürütüyor. Hareketin Filistin Direktörü Halit Quzmar, İsrail'in her yıl 700'den fazla çocuğu tutukladığını belirtiyor. Çocukları hapse giren ya da gözaltına alınan ailelere avukat sağlayan dernek, aynı zamanda çocuklara uygulanan fiziksel şiddetin raporlara geçmesini sağlıyor.
* Tutulan raporları uluslararası toplumun bilgisine sunduklarını belirten Quzmar, İsrail'in çocuklara uyguladıkları işkence ve kötü muameleyi ile ilgili belgeler hazırlayıp dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi çalıştıklarını anlatıyor. Eylemlerin arttığı son haftalarda her gün onlarca çoçuğun tutuklandığını ifade eden Quzmar sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail, askeri mahkemlere çocukları çıkaran dünyadaki tek ülke. Şu an İsrail cezaevlerinde 350 çocuk bulunuyor. Gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklara insanlık dışı bir şiddet uygulanıyor. Tutuklamaların çoğu gecenin bir yarısında onlarca İsrail askerinin evlere yaptığı baskınlar gerçekleşiyor. 12 yaş ve üzerindeki çocuklar için tutuklama ve yargılama kararı çıkarıyorlar. Bazen 5 ya da 10 yaşındaki çocukları tutukluyorlar. Ancak onları mahkemeye çıkarmadan bir süre hapiste tutup geri salıyorlar."
* Ahed Temimi, Fevzi Cüneydi ve Ahmet Manasıra'nın davalarını yakından takip ettiklerini belirten Hareket'in Filistin Direktörü Halit Quzmar, bu konuda şunları söyledi: "Ahed Temimi'nin evinin önüne her gün İsrail askerleri geliyordu. Bilerek sözlü ve fiziksel saldırıda bulunuyorlardı. Şimdi dava sürecini takip ediyoruz, ellerinde sadece Ahed'in askerlere direnen görüntüleri var. Fevzi Cüneydi'nin mahkemesinde bir İsrail askeri onun taş attığını öne sürdü, bir diğeri ise ona şahitlik yaptı. Biz itirazımı sunduk ve bekliyoruz. Maalesef Ahmet Manasıra ise 9 yıl hapse mahkum edildi." Filistinli çocukların işgal topraklarında büyüdüklerini belirten Ouzmar, onların sadece barışın hüküm sürdüğü bir ülke istediklerini söyledi.
Ahmed Manasıra'yı yerde kanlar içinde yatarken Yahudi yerleşimcilerin küfürlerine ve hakaretlerine maruz kaldığı video görüntüleriyle tanıdık. Amca çocukları Ahmed ve Hasan Manasıra "bıçaklı eylem" gerçekleştirdikleri iddiasıyla İsrail güçleri tarafından üzerlerine ateş açılmıştı. 15 yaşındaki Hasan Manasıra olay yerinde hayatını kaybederken, 13 yaşındaki Ahmed Manasıra'ya bir Yahudi yerleşimci aracıyla çarpmış ardından da şiddete maruz kalmıştı. Filistin'de günlerce Ahmet Manasıra'nın özgürlüğe kavuşması için eylemler düzenlenmişti. Şu anda 15 yaşına gelen Ahmet Manasıra, 9 yıl hapse mahkum edildi. Hakkında şiirler, şarkılar yazılan ve her eylemde fotoğrafları taşınan Manasıra, İsral'in çocuklara uyguladığı şiddetin unutulmaz simgelerinden biri olarak hafızalara yer etti.