Eriyoruz

Yeni Şafak
04:001/03/2015, Pazar
G: 28/02/2015, Cumartesi
Yeni Şafak

NASA’ya göre felaket damla damla yaklaşıyor. Son 50 yılda sıcaklıkların 3 derece artması, buzulları hızla eritirken, suların yükselmesi, dünya haritasını yeniden şekillendirecek.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) uydu hesaplamalarına göre son dönemde yılda 130 milyar ton buz denize karışıyor. Bu, 102 katlı 356 bin Empire State binasına ya da 1.3 milyar olimpik havuza eşit bir rakam. Uzmanlar, ısınmanın artık geri dönülemez bir noktada olunduğunu ifade ediyor. İklim değişikliğinin Antartika’daki rüzgarın şeklini değiştirdiği, sıcak suyun kuzeye, Batı Antarktika buzulunun altına yöneldiği, bunun da erimeyi hızlandırdığı belirtiliyor.


BİRÇOK ADA YOK OLACAK

Bugünkü şartlarda okyanuslar yılda 0.3 milimetre kadar yükselecek. Erime, bazı uzmanların tahmin ettiği gibi durdurulamasa, deniz seviyesindeki yükseliş hızlanacak. En kötü senaryoya göre, deniz seviyesindeki artışın yüzyıl içinde 3 metreyi bulabileceği belirtiliyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda New York ve Çin’in Guangzhou gibi ünlü kıyı kentleri her yıl 1 trilyon dolarlık sel zararıyla karşı karşıya kalacak. Uzmanlar, dünyanın kaderinin buzullardan erime hızına bağlı olduğuna ve iklim değişikliğini önleyecek adımların gecikmeden atılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, birçok adanın tamamen suyla kaplanacağı uyarısı yapıyor.


NASA: Dünya haritası değişecek

Bazı çevre kuruluşlarının suların yükselmesiyle ilgili yayınladığı yeni dünya haritası, tam bir felaket senaryosu şeklinde. Haritada İtalya ve İngiltere neredeyse tamamen sulara gömülmüş durumda. Türkiye'de ise başta istanbul olmak üzere tüm deniz kıyıları ortadan kaybolmuş.

#küresel ısınma
#nasa
#erime
#buzullar