Dünyanın en zengin Apaçisi: Carlos Tevez

Yeni Şafak
Sernur Yassıkaya
04:001/01/2017, Pazar
G: 31/12/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

Çin Süper Lig kulüpleri, Ocak 2016'da yaptıkları birbirinden yüksek bütçeli transferler ile spor sayfalarının ve gündeminin manşetlerinde yer edindi. Bu kulüplerden Shangai Shenhua FC, Ocak 2017 itibariyle dahil ettiği Carlos Tevez'e 41 milyon dolar yıllık maaş vererek, tangocuyu dünyanın en çok kazanan futbolcusu yaptı. Sahip olduğu yara ile kariyerini bütünleştiren Tevez'in futbol yaşamına sizin için göz attık.

O bir Apaçi. Buenos Aires'in banliyölerinden Ciudadela'nın “Fuerta Apache” yani “Apaçi Kalesi” olarak bilinen, Ejército de Los Andes mahallesinde büyüdü. Çocukluğunda bir kaza neticesinde kaynar suyun vücuduna dökülmesi ile hastanede iki ay üçüncü derece yanık tedavisi gördü. Bugün dahi o kazanın izlerini sağ kulağından başlayarak göğsüne doğru uzanan yara izi ile taşıyor. İlk profesyonel olduğu kulübü, kendisine yara izlerini estetik operasyonla gizlemeyi önerdiğinde, teklifi, “bu yaralar bana daha önce kim olduğumu ve şimdi kim olduğumu hatırlatıyor” diyecek kadar güçlü bir karaktere sahip. Bu karakter onu, yeteneğinin yanında dünyanın sayılı yıldız futbolcularından biri olmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri. Evet, Carlos Alberto Martinez Tevez, Tangocular olarak bilinen Arjantin'in dünya futboluna hediye ettiği son süper yıldızlardan biri. Arjantin'in sarı-lacivertli ekibi Boca Juniors'ta başlayan kariyeri, samba ülkesi Brezilya'nın Corinthians takımında parlayınca, her Latin Amerikalı futbolcu gibi ona da Avrupa'nın yolu gözükmüştü.



ÇİFT DUBLE YAPTI TARİHE GEÇTİ


Süper star Lionel Messi, Sergio Aguero ile birlikte Arjantin futbolunda Maradona'nın futbola aktif devam eden veliahlatlarından biri de o. Her Arjantinli futbolcu gibi o da Maradona ile karşılaştırılmış, Arjantin'i özlediği Dünya Kupası Şampiyonluğuna taşıyıp taşıyamayacağı konu edilmişti. Carlos Tevez, bugüne kadar ülkesi adına futbolda bir Dünya Şampiyonluğu kazanamasa da, kariyeri onlarca lig ve kupa şampiyonlukları ile dolu. İngiltere'de West Ham United ile başlayan Avrupa kariyerinde Manchester United ve sonrasında Manchester City ile kazanılmadık kupa bırakmadı. Manchester City'den sonraki durağı İtalya'da Juventus oldu ve orada da şampiyonluklar birbirini izledi. Juventus'ta yılın futbolcusu seçildi. Geçtiğimiz yıl ise en büyük hayalini, profesyonel futbola adımını attığı Boca Juniors ile şampiyonluk kazanmak için direksiyonu tekrar Arjantin'e kırdı. Avrupa'da hala birinci sınıf kariyerini sürdürmek varken, bu kararı araması, onun yukarıda bahsettiğimiz karakteri ile yakından ilgili. Tevez, Avrupa'ya transfer olsa, büyük başarılar ve paralar kazansa da, kendisini futbola kazandıran kulübe vefa borcunu ödemek istiyordu. Nihayetinde Juventus ile hem İtalya ligi şampiyonluğunu hem de kupasını kazandıktan sonra Haziran 2015'te Boca Juniors'a geri dönüş yaptı. Arjantin Primera Lig'in ikinci yarısı oynanırken gerçekleşen bu transfer Boca Juniors'un hem Arjantin Lig Şampiyonluğunu kazanması hem de kupayı kazanması ile sonuçlandı. Tevez, Boca'da oynadığı 15 maçta 9 gol atarak çifte şampiyonlukta büyük katkı sağladı. Arjantinli Apaçi, bu başarısı ile bir sezonda çift duble şampiyonluk kazanan ilk futbolcu olarak da tarihe geçti.



Oynadığı her dakika 80 dolar


Şimdi CarlosTevez kariyerinde başka bir büyük deneyime hazırlanıyor. 32 yaşında dünya futbol transfer rekorları arasında giren bir meblağ ile bir başka kaleyi feth etmeye, kendini ispat etmeye yelken açıyor. 2015'te dünya futboluna tüm gücüyle giren Çin, birçok başka Latin Amerikalı yıldız gibi Tevez'in de yeni yuvası olacak. Çin Süper Lig takımları, sahip oldukları olağanüstü finansal imkanları, Avrupalı Kulüplerin tekel olduğu Latin Amerika pazarını ele geçirmek için kullanıyorlar. Chelsea'den 70.5 milyon euro karşılığında Shangai SIPG'ye transfer olan Brezilyalı Oscar'dan sonra, Tevez, yıllık 41 milyon dolar maaş karşılığında Shangai Shenhua FC takımına transfer oldu. Böylece Tangocu, 32 yaşında dünyanın en fazla kazanan futbolcusu ünvanını da, Messi ve Ronaldo'nun olduğu bir futbol ortamında eline geçirdi. Tevez transfer olurken, Boca Juniors'a da 11 milyon dolar bonservis bedeli kazandırdı. Tevez aldığı rakam düşünüldüğünde, haftada 808 bin dolar, günde 115 bin dolar, saatte 4800 dolar ve dakikada 80 dolar kazanacak. Tabii bu rakam Çinli futbol kulüplerinin bir başka çılgın transfere imza atmasına kadar geçerli. Son gelen haberler Çin'den bir kulübün Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'ya yıllık 100 milyon euro maaş teklif ettiği ve futbolcunun şimdilik bu teklifi reddettiği yönündeydi. Tevez'î ve Çin Süper Lig'ini 2017'de daha dikkatle izleyeceğiz.



Vefalı Şampiyon


Profesyonel futbola başladığı kulüp Boca Juniors'a vefa borcunu ödemek ve şampiyonluk kazanmak için Avrupa'dan tekrar Arjantin'e geri döndü ve hayalini gerçekleştirdi.


#Çin Süper Lig
#Shangai Shenhua
#Carlos Tevez

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.