
Örümcek Adam'ı namaza başlatan çizer Murat Karaca, 'Ninja Kaplumbağalar çok yavaş onların arkasında kimse cemaat oluşturmaz' diye espri yapıyor.
Geçtiğimiz günlerde bir test sorusuna konu olan 'Namaz kılan Örümcek Adam' çizimi ortalığı karıştırdı. Ardından da bir çocuk kitabında anne penguenin başörtüsü takması sorun edildi. Resmin orijinali taa Amerika'da olunca başörtülü penguenden 'özür' dilendi. Ama Örümcek Adam'a namaz kıldıran bizden biriydi. 2006'da yaptığı bu çizimle laikçi teyze ve amcalarımızı çok kızdırmıştı. İrticayı hortlatan bu çizeri bulmak için küçük çaplı bir araştırma yaptık ve karşımıza Ankara'da yaşayan genç mimar Murat Karaca çıktı. Karaca aslında sanal alemde popüler bir isim. Onun için 'Zaytung'un ilham kaynağı' diyorlar fakat bu yakıştırmayı kabul etmiyor. İnternetteki sıra dışı edebiyat grubu 'Afilli Filintalar'ın son dönemdeki en afili yazar ve çizerlerinden. Konuşurken on parmağında on marifet olan amatör bir sanatçı çıkıyor karşımıza. Örümcek Adam'a namaz kıldıran mimar, çizer, yazar Murat Karaca aynı zamanda müzisyen fakat kendini 'kahrolası bir amatörüm ben' diyerek tanımlıyor.
Peki dünyanın en popüler çizgi kahramanlarından Örümcek Adam'a namaz kıldırmak nereden icap etmişti? Karaca hikayeyi en baştan anlatıyor. Uzun zamandır yazan, çizen Karaca genelde mizah ağırlıklı olan çalışmalarını mizah dergilerine götürmüş fakat pek kaale alınmamış. Bunun üzerine 2006'da kendi dergisini çıkarmaya karar veren Karaca 'Haybe' dergisinin ve Örümcek Adam çiziminin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: 'Adı Cuma namazındayken aklıma gelmişti. 'Evet! İşte bu!' dedim. Sonra rükûya eğildik. İçinde ne olacağı konusunda bir fikrim yoktu. Notlarımı karıştırdım. 'Örümcek adamlı, çocuklara namaz öğreten kitap' diye not almışım… Çizdim, geliştirdim bir yandan da en az çizim kadar etkili olan yazısını yazdım. 10 bin basılan ve sadece bir sayı çıkarabildiğim Haybe'nin en çarpıcı sayfası oldu. İnsanlar o çizimin metnindeki gibi, yorumlar yapıyorlar, olmayan olayları eleştiriyorlar. Olası bir şeyi örneklendirdim sadece. Genelde yaptığım da bu zaten. İlginç bir şekilde hala konuşuluyor.'
Namaz kılan Örümcek Adam'ın medya serüveni tek sayılık Haybe ile bitmiyor. Gazetecilik okuyan öğrencilere 'Atlatma habercilik işte budur' dedirtecek örnekler silsilesi var geçmişinde. 2006'nın Ekim ayında Hürriyet Gazetesi'nde 'Diyanet çocuklar için 'Örümcek Adam'lı namaz hocası' bastırdı' ifadesiyle yer alan haber ülkenin gündemi oldu. Haybe, Hürriyet yazarı Yalçın Bayer'in köşesinde Diyanet'in yayını olarak gösterildi. Üstelik Bayer'in köşesinde dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun kitabı savunan tamamen düzmece beyanı da yer alıyordu. Tepki ve tebrikler için telefonları kilitlenen Diyanet İşleri Başkanlığı ise açıklama yapmak zorunda kaldı. 'Bu sanal ve hayal ürünü yazıyı ciddiye alıp, doğruluğunu araştırmadan yayınlamanın takdirini kamuoyuna bırakıyoruz' diyen Diyanet çok bilinmeyen bir gerçeği de gözler önüne serdi: 'Kurumumuz 'namaz hocası' kitabı bile basmıyor.' Fakat 'irtica ağları' namaz kılan Örümcek Adam'ın etrafında bir kere daha örüldü. Ankara'daki bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni test kitapçığına namaz kılan Örümcek Adam'ı koyunca önce Cumhuriyet gazetesine manşet oldu sonra da karikatür dergilerine kapak. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen hakkında soruşturma başlattı. Sürecin en ironik haberine ise karikatür dergisi Gırgır imza attı. Dergi, namaz kılan 'Örümcek Adam'a gönderme yaptığı kapakta onun da bir karikatür olduğunu görmezden geldi.
Uzun zamandır yazıp çizen Murat Karaca, Haybe'den önce de üniversitede 5 sayı 'Kol-10' isimli bir fanzin çıkarmış. Şu sıralar Afilli Filintalar'da aktif olan Karaca, 'Öyküleri aslında pek kimsenin okuduğu yok. Bu nedenle daha cazip hale getirmek için çizim de ekliyorum. Bunlar dışında müzik çalışmalarım var, öykünün ruhuna denk düşenleri sonuna dâhil ediyorum. Yazmak, çizmek ve müzik benim için tutku.Eğitim almadım. İnsan kendi kendini eğitiyor. İzleyerek, deneyerek, düşünerek. Acemiliklerim var, geliştirmeye çalışıyorum fakat kahrolası bir amatörüm ben…' diyor.
Peki Murat Karaca popüler kahramanlar üzerinden yeni çizimler istense yapar mı? Mesela, Ninja Kaplumbağalar cemaat yapmış namaz kılıyor. Leonardo da imam… Karaca'nın yanıtı net ve uygulama esaslı: 'Abi onlar yavaş hayvanlar, kimse namaza durmaz arkalarında.'
Murat Karaca, farklı tarzlarda yazmayı sevdiğini anlatıyor: 'Yazdığım daha öncekilere mi benziyor. Hemen değiştiriyorum. Farklı tarzlarda yazmaya, çizmeye çalışıyorum. İyi bir şarkıcı, iyi bir vokal, albümünde farklı sesler kullanır. Bob Dylan mesela. Şarkılarını farklı yorumlarla söyler. Farklı dönemlerde sesi bambaşka çıkar.. Onun kadar kendini yenileyen başka bir şarkıcı daha tanımıyorum. Sanatını çok seviyorum, sürekli dinliyorum. Hatta öyle ki sesinin farklı dönemdeki hallerini taklit edebiliyorum. Dylan'ın İstanbul konserinde en öne geçip şarkıyı o anki sesiyle söylemiştim. Bob da şaşırdı ve başını çevirip bir süre bana baktı. Böyle de bir anımız var kendisiyle.'
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.