EDISYON:

e-Nabız nedir ve nasıl kullanılır?

Yeni Şafak
12:2819/08/2016, Cuma
G: 9/08/2017, Çarşamba
Diğer
Gündem
Gündem

e-nabız, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Haftanın yedi günü, günün her saati sağlık!’ sloganıyla başlatılan, kişisel sağlık bilgilerinin yönetilebildiği, Türkiye’nin güvenilir kişisel sağlık kaydı sistemidir. e-nabız, her vatandaşın 7/24 güvenli bir şekilde tansiyon, nabız, şeker, ağırlık gibi kişisel tüm temel sağlık bilgilerini takip edebildiği ve hemen hemen her yerden ve bütün sağlık kuruluşlarından sağlık verilerine detaylı şekilde ulaşabildiği bir kişisel sağlık veri sistemi. e-nabız kişisel sağlık sistemi üzerinden her zaman temel sağlık göstergelerinizi takip edebilir, hastane randevularınızı planlayabilir, organ bağışı bildirimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Nabız nedir?

e-Nabız kişilerin muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, kendi adına üretilmiş tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine tek bir yerden ulaşabildiği ve sadece kendisinin belirlediği yetki çerçevesinde hekimlerle paylaşabildiği sistem olarak geliştirildi. e-Nabız, bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişilebilen dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır. Bakanlığın, altyapısını tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek oluşturduğu e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşarak, sağlıkta son dönemlerde en fazla rağbet gören uygulama haline geldi. Güvenli olarak internet ve mobil cihazlar üzerinden erişilebilen e- Nabız Sistemi, dünyanın en gelişmiş ve en kapsamlı sağlık bilişim altyapısına sahip olmasıyla bu alanda bir ilk niteliğinde.



e-Nabız tüm bu özellikleriyle kişilerin hayat boyu sağlık kayıtlarını tutabilmelerini mümkün kılan, bu yolla teşhis ve tedavi sürelerinin kalitesini ve hızını artıran, vatandaş ile hekimi arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan bir sistem. Bütün bu özellikleriyle e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi, tüm vatandaşların sağlık kayıtlarının tek bir platformda toplanmasını, bu kayıtlara vatandaşların erişimini, dilerse hekimi ile paylaşmasını, yani sağlığının 7/24 kontrol altında tutulabilmesini mümkün kılıyor.

Tüm sağlık kayıtları tek platformda

Sistemin sunduğu hizmetlerinin tamamını bir süreç olarak sıralamak gerekirse:

Kişiler e-Nabız profiline girdikleri zaman MHRS’ye bağlanarak tüm kamu hastanelerinden randevu alabiliyor ve bu randevularının kayıtlarına erişebiliyor. Gittikleri sağlık tesislerindeki muayene, teşhis ve tedavi verilerinin tamamını profilinden inceleyebiliyor ve bu süreç içinde hangi tetkikler yapıldıysa hepsinin detaylarına ulaşabiliyor. Raporlarıyla birlikte tüm laboratuvar tetkikleri ve radyoloji görüntüleri, reçeteler, konulan tanılar ve ilaç kullanım detayları gibi sürece ilişkin tüm veriler buna dahil. E-Nabız’a entegre çalışan Teletıp Sistemi'nden alınan tüm radyoloji görüntüleri, kişinin inceleyebilmesine ve bir sonraki muayenesinde dilerse hekimiyle paylaşabilmesine açık. Bu da tekrarlayan tetkiklerin, çekimlerin ve radyasyon maruziyetlerinin önüne geçiyor.


Bununla birlikte kişi, gittiği sağlık tesisine dair tüm tedavi sürecini hizmet kalitesi açısından değerlendirilebiliyor ve ilgili yorumunun sağlık tesisine iletilmesini sağlayabiliyor. Bu görüşler, bakanlığın sağlık hizmetlerini geliştirmesinde yol gösterici nitelikte olarak tanımlanıyor.

e-Nabız mobil uygulamasını nasıl kullanabilirim?

e-Nabız profilini oluşturma ve sisteme giriş iki farklı yolla gerçekleşiyor. Vatandaşlar dilerlerse e- Devlet kapısından, e-Devlet şifreleri yoksa aile hekimine başvurarak giriş yapabiliyor. e-Devlet kapısından kullanım koşulları okunup kabul ettikten sonra sisteme dahil olunabiliyor.

İlk kez e-Nabız kullanıcısı olacak kişiler, daha önce e-Nabız kullanıcı hesabı oluşturmamış ise, öncelikle e- Devlet kapısından (https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-e-nabiz-kisisel-saglik-sistemi) kullanıcı hesabı oluşturmalı. Bu hesabı oluştururken kendisine özel bir e-Nabız şifresi tanımlamalı, e-Nabız Mobil Uygulamasına bu şifre ile giriş yapmalıdır. e- Nabız, Mobil, iOS ve Adroid marketlerde bulunuyor. Ya da kendi Aile Hekiminize başvurarak e-Nabız için şifre oluşturmalıdır.


Aile hekiminden nasıl geçici şifre alabilirim?

Aile hekimine başvurulduğunda ise doldurulan bir onay formuyla birlikte geçici şifrenin SMS yoluyla telefona gönderilmesi sağlanıyor. e-Devlet şifreniz yoksa e-Nabız sistemine kaydolmak için aile hekiminize başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz T.C. kimlik numaranız ve cep telefonu numaranızı sisteme kaydedecektir. Cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu aile hekiminizle paylaştığınızda, e-Nabız sistemine giriş yapabileceğiniz geçici şifreniz ikinci bir kısa mesaj olarak gelecektir. Geçici şifrenizle e- Nabız sistemine giriş yapabilir, profilinizi oluşturabilirsiniz.

Sağlık geçmişinizi görüntüleyin

e-Nabız ’ kullanıcısı olarak, tüm muayene ve tedavilerinizin detaylı bilgilerine erişebilir, muayenelerinizi hizmet kalitesi açısından değerlendirebilir, alınan hizmet hakkında yorum yapabilirsiniz.

Profil bilgileri düzenle bölümünden kişisel profil güncellemelerinizi yapabilir, bildirimler bölümünden hesabınızla ilgili yapılan son aktiviteleri, son erişim bilgilerini, sağlık tesisi ziyaretleri gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.

“Tansiyon, Şeker, Nabız, Ağırlık” bilgilerinizi sisteme isterseniz kendiniz ekleyebilir, isterseniz elektronik mobil sağlık cihazlarınızın otomatik olarak veri gönderimlerini sağlayabilirsiniz.

Tekrarlayan tetkiklerden kurtulun

Hangi sağlık tesisinde yapıldığına bakılmaksızın tüm laboratuvar tahlil sonuçları ve radyolojik görüntüleriniz raporlarıyla birlikte e-Nabız ’da kayıtlı olacaktır. Bu bilgileri hekiminize paylaşıma açtığınız takdirde tekrar işlem yaptırmanıza gerek kalmayacak.


112 Acil Butonu

Sistemin mobil uygulamasının sunduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 Acil butonu. Vatandaşlar, e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil müdahale gerektiren durumlarda 112 acil servisini haberdar edebiliyor ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle en kısa sürede bölgeye ulaşılmasını sağlayabiliyor. 112 acil butonunu sadece kendiniz için değil, yakınlarınız veya çevrenizde gerçekleşen bir olay için de kullanabiliyorsunuz. Yakın zamanda işitme engelli vatandaşlar da 112 acil butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabilecekler.


Sağlık verilerinize her yerden ulaşabilme imkanı

e-Nabız’a bilgisayarınızdan ulaşabileceğiniz gibi, IOS ve Android işletim sistemine sahip tüm akıllı cihazlarla da bağlanabileceksiniz. Böylece gittiğiniz farklı sağlık kuruluşlarında yapılan muayene bilgisi detayları, reçete ve ilaç bilgileriniz, farklı laboratuvarlarda yapılan tetkikler ile tıbbi görüntüleriniz ve bunların raporları gibi size ait daha birçok sağlık bilgisine her an, her yerden ulaşabileceksiniz.

Hangi sağlık tesislerindeki görüntülerime erişebilirim?

e-Nabız aracılığıyla tıbbi görüntülerinize erişebilmeniz için, gittiğiniz sağlık tesisinin Teletıp sistemine entegre olmuş olması gerekiyor. Ziyaret ettiğiniz sağlık tesisi eğer Teletıp sistemine entegre olmuşsa e-Nabız sisteminden bu sağlık tesisinden gelen tıbbi görüntülerinizi ve raporlarınızı güvenli bir şekilde görebilirsiniz.


Acil sağlık verilerim nelerdir?

“Acil sağlık verilerim” alanı acil bir durumda ya da kendinizi ifade edemediğinizde size müdahale eden sağlık ekibinin daha doğru ve hızlı sağlık hizmeti sunmasına imkân sağlayan bilgileri içerir. Kullandığınız cihazlar, kronik hastalıklarınız, düzenli kullandığınız ilaçlar, geçirdiğiniz ameliyatlar, alerji bilgileriniz ve sizin belirleyeceğiniz diğer bilgileri “acil sağlık verilerinizi" sisteme kaydedebilirsiniz.


Sağlık verilerimi silebilir miyim?

Silmek istediğiniz sağlık tesisi ziyaretleriniz olması durumunda sisteme e-Devlet şifreniz ile giriş yapıp “Sağlık tesisi ziyaretlerim” ekranında gördüğünüz “sil” butonuna basmanız ve cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazmanız yeterlidir. Sildiğiniz kişisel sağlık bilgilerinizi bir daha göremeyeceğiniz için bu kararı verirken bir kez daha düşünmenizi öneririz.


e-Nabız’da görünmeyen sağlık verilerim için ne yapmalıyım?

e-Nabız sisteminde eksik ya da hatalı olduğunu düşündüğünüz sağlık verileriniz (muayene, rapor, reçete vb. bilgiler) var ise ilgili hastanenin hasta hakları birimine başvurarak Sağlık Bakanlığının 2016/6 sayılı genelgesine istinaden verilerinizin e-Nabız’ a gönderilmesini isteyebilir, sorunun devam etmesi durumunda daha ayrıntılı bilgi almak adına Alo 184 SABİM hattını arayabilirsiniz.


Sporcu sağlığı bilgi sistemi nedir?

Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi, sporcuların, ilaçların etken maddelerinin Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) yayınlarına göre doping etkisine sahip olup olmadığı içerik bilgisini sorgulayabilecekleri bilgilendirme amaçlı bir mobil uygulamadır. Sporcuları daha bilinçli ilaç kullanımına teşvik etmek ve bu konuda gerekli bilgileri tedarik etmek amacıyla geliştirilmiştir. Uygulama, Google Play Store ve App Store’ dan ücretsiz olarak indirebilir, T.C. Kimlik Numaranız ve e-Nabız şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.


Mobil uygulamaları ile entegre, kolay erişim

Mobil uygulamaları ile her an her yerden erişilebilen e-Nabız sistemine adım, nabız, kalori gibi verileri ölçen akıllı bileklikler, bluetooth özellikli tansiyon, şeker ölçüm cihazları ve tüm GSM operatörlerinin sağlıkla ilgili uygulama ve cihazlarını entegre edebilir, tüm sağlık bilgilerinizi tek bir yerde kayıt altında tutabilirsiniz. Sadece android işletim sistemli mobil cihazlarınıza ‘Google Fit’ uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. Böylece, atılan adım sayılarınız e-Nabız sistemine yansır ve oradan takibini yapabilirsiniz. IOS işletim sistemli mobil cihazlarda ise cihazın kendisinde bulunan ‘Health Kit’ uygulamasından adım sayısı, aktif kalori, solunum hızı ve bisiklet mesafesi gibi değerler e-Nabız sistemine otomatik olarak yansır ve oradan takibini yapabilirsiniz. Bu yolla kişiler, tüm bu verileri sistemine kaydedebiliyor ve 7/24 sağlık profilini güncelleyebiliyor. Sistem, kişilerin “tansiyon, şeker, nabız, ağırlık, adım, kalori” vb. bilgilerini sisteme dilerse kendisinin ekleyebilmesini, dilerse elektronik mobil sağlık cihazlarından otomatik olarak veri gönderebilmesini sağlıyor.


Adım, nabız, kalori gibi sağlık verilerinin e-Nabız a aktarılabilmesi için 2 yöntem bulunmakta.

● GSM Operatörleri, yazılan web servis yardımıyla sağlık ile ilgili uygulama ve cihazlardan gelen verileri e-Nabız’ a gönderilebiliyor. Bunun için öncelikle Operatör cihaz ya da uygulamadan veriyi topluyor ve web servisler ile e-Nabız a gönderiyor.

● Mobil uygulamalar (ios, android) üstünden bu veriler gönderilebilir.


Ios:
Health Kit üzerinden toplanan verileri e-Nabız mobil uygulaması e-Nabız hesabına gönderiyor.
Anroid:
Google Fit uygulaması ile e-Nabız mobil uygulaması entegre çalışmaktadır. Google Fit uygulamasında toplanan verileri(adım ölçer, kalp atışı, kilo, mesafe) e-Nabız hesabına gönderiyor. Android işletim sistemini birden fazla cihaz firması kullandığı için ve her cihaz firmasının da kendi ayrı bir sağlık yazılım programı bulunduğundan sadece Google Fit üstündeki veriler alınıyor.
e-Nabız hesabımı nasıl dondurabilirim?

Hesap dondurma işlemini yalnızca, e-Nabız hesabınıza e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaptığınızda gerçekleştirebilirsiniz. Ana sayfada yer alan “Profil Düzenle” butonuna basarak profil ayarlarınıza gidebilir, açılan sayfanın alt kısmında yer alan “Hesabımı Dondur” butonu ile hesabınızı istediğiniz sürece dondurabilirsiniz. Sistemde kayıtlı cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazıp kaydettiğinizde hesabınız dondurulacaktır. Dondurduğunuz süre zarfında oluşan sağlık verileriniz, sistem tekrar aktif olana kadar hesabınıza kaydedilmeyecektir.

Hesabınızı aktif hale getirmek için e-Nabız sistemine e-Devlet üzerinden giriş yapmalısınız. Açılan sayfada “e-Nabız hesabınız talebiniz üzerine kapatılmıştır. Hesabınızı yeniden aktif edebilirsiniz” uyarısı ile karşılaştığınızda “Hesabımı Aktif Et” butonuna basarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.


e-Nabız hesabımı nasıl kapatabilirim?

Hesap kapatma işlemini yalnızca, e-Nabız hesabınıza e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaptığınızda gerçekleştirebilirsiniz. Profil düzenleme ekranınızda yer alan “Hesabımı Kapat” butonuna bastıktan sonra, sistemde kayıtlı cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazıp kaydettiğinizde hesabınız kapanacaktır.

Hesabınızı kapattığınızda e-Nabız sisteminde bulunan bütün sağlık verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişim sağlanamayacaktır. Hesabınızı yeniden açtığınızda, açtığınız tarihten itibaren ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerinden gelen sağlık verilerinize erişim sağlanacaktır. Hesabınızı aktif hale getirmek için e-Nabız sistemine e-Devlet üzerinden giriş yapmalısınız. Açılan sayfada “e-Nabız hesabınız talebiniz üzerine kapatılmıştır. Hesabınızı yeniden aktif edebilirsiniz” uyarısı ile karşılaştığınızda “Hesabımı Aktif Et” butonuna basarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.


Dikkat! e-Nabız hesabınızı kapattığınızda geçmişe dönük tüm verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişilemeyecektir.

Kişisel sağlık bilgilerinizin gizliliği ve güvenliği

En büyük önemi taşıyan ve en fazla merak edilen gizlilik ve güvenlik konusuna gelince; e-Nabız’da paylaşmış olduğunuz bilgiler, sizin onayınız dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılmayacak. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum gerçekleşmediği sürece bu bilgiler kesinlikle açıklanmayacaktır. e-Nabız uygulamasında tüm veriler şifrelenerek gizli hâle getirilmiş (kriptolanmış) halde saklanıyor. Sistem, sağlık verisini üreten hizmet sunucusu ile hizmeti alan kişi arasında güvenli bir iletişim altyapısı sunuyor. Veriler, sadece sizin ve sistem üzerinden bizzat izin verdiğiniz yakınlarınız ve hekiminiz tarafından görüntülenebiliyor ve verdiğiniz yetki dilediğiniz zaman geri alınabiliyor. Sağlık profiliniz, sadece sizin kaydettiğiniz verilerden ve gittiğiniz sağlık tesislerinden sisteme gönderilen muayene ve tedavi detaylarından oluşuyor.


Gizlilik ve güvenlik konusu Bakanlık için o kadar hassas bir konu ki; ebeveynlerin 15 yaşın altındaki çocuklarının sağlık kayıtlarına erişimini dahi birbirlerinin onayına sunuyorlar.

Öte yandan sistemin kullanımına dair hiçbir vatandaş için bir zorunluluk söz konusu değildir. Sağlık verilerine erişim yapmak istemeyen vatandaşlar için sistem kullanılmayabiliyor. Bununla birlikte kişiler dilerlerse sistemde gözükmesini istemedikleri verilerini silme yetkisini kullanabiliyor. Bu yetkiler sisteme e-Devlet şifresi ile girilerek ve SMS yoluyla gelen doğrulama koduyla kullanılabiliyor.

Aldığınız sağlık hizmetini değerlendirin

e-Nabız sistemini kullanarak gittiğiniz sağlık tesisinde aldığınız tüm hizmetin kalitesini değerlendirilebilir, yorum yapabilirsiniz. Yaptığınız değerlendirmeler hastane yöneticileri ile paylaşılmaktadır.


e-Nabız’da neler var?

e-Nabız sisteminde, ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerini, bu tesislerde hangi branşlara, ne zaman gittiğiniz gibi detaylı bilgileri, size yazılmış reçeteleri, reçetenizi yazan hekimin adını, ilaçları, ilaç bilgilerini görebilir, listedeki ilaçlarla ilgili sizin saptadığınız yan etkileri yazabilir, isterseniz sonrasında girişini yaptığınız yan etki bilgilerini güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Laboratuvarda yaptırdığınız tahlillerin sonuçlarını, aldığınız raporların bilgilerini, ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesisi Teletıp sistemine entegre olmuşsa tıbbi görüntülerinizi ve bunlara ait raporlarınızı görebilirsiniz.


Bunlara ek olarak ilaç alerjisi veya diğer alerjilerinizi sisteme ekleyebilir, eklediğiniz alerji bilgilerinizi güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Sizin girdiğiniz ilaç veya diğer alerji bilgilerine ek olarak hekiminiz tarafından onaylanmış alerjilerinizi ve eğer yaptırmışsanız Deri Prick Testi sonuçlarınızı görebilirsiniz. MHRS ile birlikte çalışan e-Nabız sisteminde sağlık tesisi randevularınızı alabilir, randevunuza doktor notu ekleyebilirsiniz. Randevu bilgilerinizi e-Nabız ana sayfasında bulunan takvimden takip edebilirsiniz. Kişisel sağlık bilgilerinizi yakınlarınızla veya hekiminizle süreli veya süresiz olarak paylaşabilir, bilgilerinize sizin, yakınlarınızın veya hekimlerinizin ne zaman erişimde bulunduğunu görebilirsiniz. Sürekli ya da geçici olarak eklediğiniz bağlantılarınıza mesaj gönderebilir ya da onlardan gelen mesajları okuyabilirsiniz. Gittiğiniz sağlık tesislerinde size sunulan sağlık hizmetini değerlendirebilir, yorum yapabilirsiniz. Veri ekleme alanını kullanarak tansiyon, şeker, nabız, ağırlık bilgilerinizi isterseniz elle, isterseniz dijital cihazları kullanarak ekleyebilir, güncelleyebilir veya silebilirsiniz.


e-Nabız sisteminin mobil cihazlar için geliştirdiği uygulamasında ilaç hatırlatmalarınız size bilgi mesajı şeklinde yapılmaktadır. 112 acil butonu sayesinde acil durumlarda sizin ve yakınlarınızın yaşadığı veya çevrenizde gerçekleşen acil müdahale gerektiren bir olayda, acil servisi haberdar edebilir ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle size en kısa sürede ulaşılmasını sağlayabilirsiniz.


Sizin girişini yaptığınız ya da ziyaret ettiğiniz sağlık tesislerinden elde edilen sağlık bilgileriyle oluşturulan e-Nabız sisteminde tüm verilerin kontrolü sadece sizin elinizdedir. İstediğiniz bilgileri silebilir, istediklerinizi paylaşabilir ve eğer isterseniz e-Nabız profilinizi dondurabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Unutmayın, profilinizin ve sağlık bilgilerinizin tek yöneticisi ve sahibi sizsiniz.

e-Nabız’da Neler Olacak?

e-Nabız, ihtiyaçlar ve öneriler doğrultusunda sürekli gelişen bir sistem olarak kurgulanmıştır. Gebelik izlemlerine yönelik tüm bilgilendirme ve hatırlatma mesajları çok yakında e-Nabız sisteminde yer alacak. Çocuklarınızın aşı takip bilgileri ve persentil eğrileri (büyüme eğrileri) e-Nabız sisteminden görülebilecek. Kronik hastalığı olan vatandaşlar Kronik Hastalık Yönetimi sistemiyle doktor randevu ziyaretlerini e-Nabız sisteminden takip edebilecek, randevu zamanları bilgi mesajlarıyla kendilerine hatırlatılacak. Gözlük reçete (optik reçete) bilgileri e-Nabız ‘ da yer alacak. İşitme engelli vatandaşlar 112 acil butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabilecekler.

Avrupa hayran kaldı

e-Nabız Sistemi, gittiği her yerde yerli yabancı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupa’daki diğer ülkelerin bakanlıkları ve sağlık hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşlarının temsilcileri e-Nabız’ı incelemek için talepte bulunuyor.

Sağlığınıza dair ne varsa, e-Nabız'da! pic.twitter.com/ja7FVJXTbP

#e-nabız
#Sağlık Bakanlığı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.