Yeni Şafak

e-Nabız ile yılda 100 milyar TL tasarruf

Uğur Duyan
Uğur Duyan
01:0030/11/2024, Cumartesi
G: 30/11/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, e-Nabız sayesinde yıllık 100 milyar lira tasarruf sağlandığını söyledi. Birinci, sistem sayesinde vatandaşların verilerine dijital ortamdan ulaşabildiğini kaydetti.

Sağlık altyapısının dijitalleşmesi amacıyla devreye alınan e-Nabız plaağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, e-Nabız gibi büyük sistemlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) uyumlu hale getirilmesi ile yıllık 100 milyar lira tasarruf sağlandığını söyledi. TBMM Sağlık Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Birinci, “Sistem sayesinde vatandaşlar kendi verisine erişebiliyor. Sadece radyolojide görüntülenme sayısı üçte bir oranında azaldı. Çünkü herkes görüntüsünü istediği hekimle paylaşabiliyor, hekimler hastalarının izni doğrultusunda verilere erişebiliyor” dedi.


VERİ SIZINTISI YOK

Şuayip Birinci, vatandaşların kişisel sağlık bilgilerini yönetebildiği ve Türkiye’nin kişisel sağlık kaydı platformu görevi gören e-Nabız’da veri sızıntısı olduğuna yönelik söylentileri de cevapladı. Birinci, “Bu sistem hepimizin sistemi ama bir tane veri sızması ya da benzeri bir şey şükürler olsun e-Nabız'da yok" açıklamasında bulundu. Birinci, OECD ülkelerinin arasında en çok hekim mezun eden 3'üncü ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, "2008'den itibaren OECD ortalamasının 2,5 katından fazla artırmışız, artış eğrimiz çok yüksek" şeklinde konuştu. 2026 yılında 30 bini aşkın uzman hekimin sisteme ekleneceğini söyleyen Şuayip Birinci, bu sayede ikinci basamağın da üçüncü basamağın da oldukça rahatlayacağını vurguladı.


BIRINCI BASAMAK YÜKÜ HAFIFLEDI

Sağlık hizmetlerinde daha önceden yüzde 47’yi bulan birinci basamak hasta nüfus ağırlığının yüzde 32 bandına çekildiğini dile getiren Şuayip Birinci, kronik hastalıklarda hekimlerde ödenen performans bedelinin bu kadar yüksek olduğunu söyledi. Birinci, "Sadece teşviki bile 14 bin 800 liradan 44 bin 648 liraya çıkardık. 2024 yılı özelinde yüzde 200’lük artış yaşandı” açıklamasında bulundu.


#sağlık
#e-Nabız
#tasarruf
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.