Balık neredeyse anne sütüne yakın beslenme değeri olan bir gıda. Vitaminler ve mineraller açısından çok yararlı bir besin maddesi olan balık, düzenli tüketildiğinde birçok hastalığı yok ediyor. Öyle ki et ve tavuktan daha az protein alan vücut, tüketilen balığın yüzde 90'ını protein olarak alıyor.
İnsan hayatında olmazsa olmazlardan olan balığın yaşamımızda ki önemine değinen Doktor Mustafa Eraslan, “Balık neredeyse anne sütüne yakın beslenme değeri olan bir gıdadır” diyerek balık tüketiminden, tutulma yöntemine kadar dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Balığın, kırmızı et ve tavuk etinden farkı olduğunu söyleyen Dr. Eraslan, “Kırmızı eti veya tavuk etini yediğiniz zaman yaklaşık yüzde 30 ile yüzde 50'sini protein olarak alırsınız. Örneğin 1 kilo et tüketildiğinde bundan 300 ile 500 gram protein alınır. Ancak balık etinde öyle değil, yaklaşık 900 gram yani yüzde 90'ını neredeyse vücut protein olarak alır. 1 kilo et yerine yarım kilo balık bizim için daha önemlidir” dedi.
Saça ve cilde birebir
Bunun yanı sıra saçın beslenmesinde de balığın çok önemli rol oynadığını ifade eden Eraslan, “Saçın iyi beslenmesinde, güçlü olmasında balık çok önemli. Bunun yanında cilt bakımında ve cilt sağlığı içinde balık çok büyük bir servettir” diye konuştu.
Damar tıkanıklığını önlüyor
Tedaviye destek: Balık
Aynı zamanda balık ile tedaviye destek vermenin de mümkün olduğunun da altını çizen Dr. Eraslan, “Koruyucu hekimlik dediğimiz noktada balık önemli. Düzenli balık yiyenlerde birçok hastalık olmuyor. Örneğin alzheimer, emes (MS), kalp damar hastalığı, böbrek hastalığı, hiper tansiyon dediğimiz hastalıklar kolay kolay olmuyor. Yani siz sadece balığı düzenli ve mevsiminde tüketerek birçok hastalığa yakalanmıyorsunuz. Ya da başka bir şekilde hastalığa yakalandınız menünüze balığı katarsanız kan basıncınızda düzelme olur. Şuan da şeker hastalarının yiyeceği en önemli protein kaynağı balıktır. Kan şekerini düşürüyor bunun yanında insülin salınımı arttırıyor” diyerek önemli bilgiler verdi.
Yumurtlama döneminde yakalamayın
Birçok vatandaş gibi kendisinin de balık tutmayı sevdiğini ve yaptığı bir aktivite olduğunu söyleyen Eraslan, “Balık nesillerinin devam etmesi lazım. Ben küçüklüğümden hatırlıyorum ortaokuldayken Marmara Denizi' nde 180, 200 kilolarda orkinos balığı yakalanırdı. Ancak tükendi Sebebi şu; balıkların yumurtlaması lazım ki balık sayısı artsın, nesilleri devam etsin. Bu nedenle tavsiyem mutlaka balık neslini devam ettirebilmek için yumurtlama döneminden sonra yakalamamız” diyerek cümlelerini sonlandırdı.