Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın

Yeni Şafak
10:2418/06/2018, Pazartesi
G: 18/06/2018, Pazartesi
IHA
Duruş bozukluğuna karşı günde en az 15 dakika egzersiz yapın.
Duruş bozukluğuna karşı günde en az 15 dakika egzersiz yapın.

Özellikle omurganın hızla gelişim gösterdiği ergenlik döneminde daha sık görülen duruş bozukluklarına karşı günde 15 dakika egzersiz yapın.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Sinan Bağçacı, düzenli egzersizin duruş bozuklukları için şart olduğunu belirterek, “Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın” tavsiyesinde bulundu.

Doktor Sinan Bağçacı, ergenlik döneminde duruş bozukluklarına bağlı ağrılar ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Omurganın hızla gelişim gösterdiği, hızlı uzamanın olduğu ergenlik döneminde omurganın duruş bozukluklarının oldukça sık görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Bağçacı, “Bu dönemde oluşan omurgadaki eğrilikler ve duruş bozuklukları boy uzama süreci tamamlanana kadar devam eder. Postür bozuklukları, genellikle omurganın hızlı bir biçimde uzamasına, omurgayı destekleyen kas ve bağların yeterince yetişememesi nedeni ile oluşan imbalans sonucunda ortaya çıkar. Omurga bu oluşan imbalansı tolere edebilmek için c yada s şeklinde bir dizilim alır. Bu şekilde omurganın ön arka eksendeki eğriliklerine skolyoz denilirken omurganın öne doğru yer değiştirmesine kifoz adı verilir. Kifoz ergenlerde uzun boy ve kız çocuklarında utanma duygusu, biri ile konuşma ve masa başında ders veya bilgisayar ile uğraş sırasında kolaylıkla edinilebilir. Bu dönemdeki çocuklarda doğru duruş için aile ve öğretmenler tarafından çocuklar desteklenmelidir. Doğru duruş için sırada, masada oturma öğretilmelidir. Çocuklar kaslarının gelişimi için spora yönlendirilmelidir” dedi.

Okul çantası seçimi önemli

Uzman Doktor Sinan Bağçacı, doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapılmasını tavsiye ederek şu önerilerde bulundu;

  • “Kaslar omurganın doğru duruşu için yeterince kuvvetli olmalıdır. Eğer doğru duruş için kaslar yeterince kuvvetlendirilmemiş ise normal duruş sağlandıktan sonra bir süre sonra omurga hemen eski halini alacaktır. Doğru duruş sağlanmamış ise eklemlere aşırı yük biner, kaslarda kısalama ve tendonlarda kısalma oluşur bunun sonucunda kaslar daha da güçsüz hale gelir. Düzenli yeterli egzersiz mutlaka duruş bozuklukları için şarttır. Yüzme ve aerobik kapasiteli dirençli olmayan egzersizler postür için oldukça faydalıdır. Okul çantasının seçimi ve nasıl taşınması gerektiği ise ayrıca önemlidir. Bu tür omurga problemleri için dikkat edilmesi gerekir. Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapılmalıdır. Çocuklara okullarda dik duruş için eğitim verilmeli ve bu teşvik edilmelidir. Çocuklar küçük yaşta spor için teşvik edilmelidir. Kilo önemli biçimde ele alınmalıdır. Çocukların bu süreçte kolayca bu tür önlemlere yanıt verdiğini bilmek gerekir.”
#Duruş bozukluğu
#Egzersiz