Sözlü anlatı geleneğini gelecek nesillere taşımak için yola çıkan bir grup kadın, Türk masallarını dünyanın farklı yerlerinden dinleyicisiyle buluşturacak. Bunun için ‘Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi’ni kuran kadınlar, her yaş grubuna eğitim verecek, hikayeler anlatacak.
Sözlü anlatı geleneğini gelecek nesillere taşımak için yola çıkan bir grup kadın, Türk masallarını dünyanın farklı yerlerinden dinleyicisiyle buluşturmak için “Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi”ni kurdu. Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi kurucularından Nazlı Çevik Azazi, merkez olarak Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile 2015’ten bu yana masal anlatıcılığı alanında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Merkezde her yaş grubuna eğitim verdiklerini ve hikayeler anlattıklarını söyleyen Azazi, “Hikaye anlatıcılığının Türkiye’de eskiden olduğu gibi eğitim, sosyal yaşam ve kültür içinde hak ettiği değeri bulması, her insanın kalbine masallar aracılığıyla dokunmak en büyük amacımız” dedi. Azazi, bu amaçla hem yetişkin hem de çocuk masal anlatıcıları yetiştirdiklerini, öğretmenlere ve yöneticilere eğitimler verdiklerini vurguladı. Sanat eğitimi olarak 2 yıl süren ve profesyonel anlatıcılar yetiştirdiklerini, uluslararası sertifika programları olduğunu söyleyen Azazi, şöyle devam etti:
ANTALYA’DA ANNE - ÇOCUK KAMPI
“Ayrıca sadece öğretmenlere yönelik bir eğitim programımız var. Bunun dışında her meslekten herkese açık kısa süreli eğitimlerimiz de mevcut. Ayrıca hem ülkemizde hem de yurt dışında üniversiteler, vakıflar, belediyeler, şirketler, dernekler gibi birçok kurum ile işbirliği yaparak hikaye anlatma sanatı alanında çalışmalar yürütüyoruz. Yarı yıl ve yaz tatilinde çocuklara masal anlatıcılığı eğitimleri de veriyoruz. Ara tatilde İstanbul’da yaz tatilinde de tatil beldelerinde oluyor çalışmalarımız. Bu yaz çocuk masalcılar ve ebeveyn-çocuk kamplarımız Antalya’daki Adrasan köyünde olacak.”