Bruksizm yani diş sıkma ve gıcırdatma erken tedavi edilmediği takdirde çenede kilitlenmelere, anatomik bozukluklara, baş ağrısı ve diş kayıpları gibi ciddi sorunlara yol açıyor.
Uzmanlar, bruksizm olarak adlandırılan diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Burksizm’in son yıllarda arttığını belirten uzmanlar, hastalığın erken tedavi edilmediği takdirde çenede kilitlenmelere, anatomik bozukluklara, baş ağrısı ve diş kayıpları gibi ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade ediyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlıkları ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Kişiler bu durumun farkına varmaz
Gün boyu zorlu ve stresli işlerde çalışan ya da yapı olarak sinirli ve kaygılı olan kişilerin büyük çoğunluğunda bruksizm yani diş sıkma yada gıcırdatma görülebildiğini belirten Üşümez, “Diş sıkma alışkanlığı olan kişiler çoğu bu durumun farkına varmaz. Yatarken gündüze göre ortalama 7 kat daha fazla dişlere baskı uygulanır. Hastaların erken dönemde hekime başvurma sebebi genellikle sabah uyanıldığında hissedilen yüz ağrılarıdır. İleri dönemde ise çeneyi açmada kısıtlılık, kilitlenme, eklem sesleri, anatomik bozukluklar, dişlerde aşırı hassasiyet, dişlerde sallanma, yanak bölgesinde tahriş, baş ağrısı, diş kırıkları ve kayıpları gibi şikayetler oluşabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı ciddi bir sağlık problemi olduğundan erken teşhis ve tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesi ve genel vücut sağlığı büyük ölçüde etkilenir" şeklinde konuştu.