Diş hastalıklarından bir tanesi olan diş taşı ağızda hastalıklara sebep olarak dişlerin kaybedilmesi riskini oluşturuyor.
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Aytaç Bacınoğlu, diş taşının neden oluştuğu, hastalığın ilerleyen aşamalarında nelere yol açabileceği ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Diş taşlarının dişlerin iyi fırçalanmamasından kaynaklandığını belirten Bacınoğlu, dişte biriken bakterilerin diş taşına neden olduğunu söyledi.
Diş taşı hijyen eksiliğinden kaynaklanıyor
Diş taşının oluşum ve tedavi sürçleri hakkında açıklama yapan Bacınoğlu, "Diş taşlarının oluşumunun en büyük sebebi hijyen eksikliğidir. Daha çok ağızda oluşan tartar denilen oluşumlar sonucu ortaya çıkar, ancak bunlar önlenebilir durumlardır. Bu durum iyi bir temizlik ve fırçalama ile diş taşları önlenebilir. Bazı hastalıklarla diş taşları oluşabilir ama istisna durumlardır bunlar. Ama genelde diş taşları iyi fırçalama ile oluşmaz. Genelde fırçalıyorum ancak diş taşı oluyor diyenler var. O zaman fırçalamada bir eksiklik vardır. Yöntem yanlışlığı vardır. Bunları diş hekimlerinden öğrenebilirler. Diş taşı oluştuktan sonra yapılacak tek şey diş taşının temizlenmesidir ve diş taşının temizlenmesinde hiçbir sakınca yoktur" dedi.
Diş taşı diş kaybına sebep oluyor
Diş taşının temizlenme aşamasında dişlere zarar verilmemesi gerektiğini ifade eden Aytaç Bacınoğlu, "Diş temizlenirken diş minesine zarar vermemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce vatandaşlarımız diş temizleme olayını yapmamaları gerekiyor. Ayrıca diş taşlarının sebep olduğu hastalıklar var. Bunlar gingivitis ve periyodontisis dediğimiz iki çeşit hastalık. Gingivitis diş etlerinin intihabı, periyodontisis ise dişlerin etrafındaki kemik dokuda daha ilerlemiş diş taşı sonucunda ortaya çıkıyor ve diş kaybına sebep oluyor. Gingivitis herken teşhisle belirlenip diş temizlenirse periyodontis hastalığını yani diş kaybını önlemiş oluruz. Eğer tedavi uygulanmazsa diş kaybına ve dişin etrafındaki kemik kaybına neden olabiliyor" diye konuştu.
#Dişaşı t
#diş kaybı
#Tartar