Diriliş Ertuğrul'un bilinmeyenleri

Yeni Şafak
13:122/05/2018, Çarşamba
G: 2/05/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Diriliş Ertuğrul her hafta izlenme rekorları kırmaya devam ediyor.
Diriliş Ertuğrul her hafta izlenme rekorları kırmaya devam ediyor.

Ekranlarının yeni dizilerinden Diriliş Ertuğrul, her çarşamba yayınlanan yeni bölümleriyle Türk tarihinin çok fazla anlatılmayan bir dönemine ışık tutuyor. Peki tarih kitapları Ertuğrul Gazi'yi ve yaşanan o olayları nasıl anlatıyor? İşte detaylar...

TRT'nin sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul Türk tarihinde yaşanmış olaylara günümüzde ışık tutuyor. Reyting rekorları kıran dizi Diriliş Ertuğrul'da yaşanan olayları tarih nasıl anlatılıyor?

50.000'den fazla kişiyle geldi

Dizide Serdar Gökhan'ın canlandırdığı Süleyman Şah, Türk tarihi açısından son derece önemli bir isim. Cengiz Han'ın ordularından kaçarak Türkistan'dan 50.000 kişiden fazla bir nüfusu peşine taktığı gibi Doğu Anadolu'ya gelen Süleyman Şah, Osmanlıları Anadolu'ya getiren isim olarak bilinir.

Soy ağacının kaynağı olarak Kitab-ı Cihannüma kabul edilen Ertuğrul Gazi'nin, babasının ölümünden sonra kardeşi Dündar Bey ile birlikte 400 çadırlık bir toplulukla Pasin Ovası üzerinden batıya doğru ilerlediği biliniyor. Batıya ilerleyişinde Söğüt ve Domaniç yöresine obasıyla yerleşen Ertuğrul gazi ardında Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'yi bırakarak vefat etti.

Süleyman Şah'ın oğlu Gündoğdu Bey ise babasının ölümünün ardından kardeşi Sungur Tekin ile eski yurtlarına dönerek tarih sahnesinden sessiz sedasız kaybolmuştur. Tarihi kayıtlarda çok fazla bir etkinliği göze çarpmayan Gündoğdu Bey, Diriliş Ertuğrul'un önemli karakterlerinden biri.


Abdülhamit Han tarafından yaptırıldı

Süleyman Şah'ın eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Hatun, kocası Süleyman Şah'ın ölümünün ardından Kayı Boyu'nun başına geçti ve "Devlet Ana" lakabını kazandı. Selçuklu Sultanı'nın Kayı Boyu'na Ankara Karacadağ yöresini yer göstermesiyle birlikte, Hayme ana Kayı Boyu'nun önderi olarak bu bölgeye yerleşti ve ardından oğlu Ertuğrul Gazi'nin önderliğinde Söğüt ve Domaniç'e yol aldı. Ömrü burada son bulan Hayme ana, Kütahya'da defnedildi ve bugünkü türbesi 1892 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından yapıldı.

Osmanlı Beyliği'ni kuran Osman Bey'in annesi ve Ertuğrul Gazi'nin eşi olan Halime hatun 1281 yılında ölene kadar, Ertuğrul Gazi'nin yanından bir an olsun ayrılmadı ve ona Savcı Bey, Gündüz Alp ve Osman Gazi adında üç oğul verdi. Ertuğrul Gazi ve Halime hatun bugün aynı türbede yan yana yatmaktalar.


İbn Arabi bir ekolün kurucusu

Şam'da gözlerini yuman İbn Arabi, Osmanlı ve Türkiye tarihinde kuşaklar boyu süren bir ekolün kurucusudur. İbn Arabi ekolünden olan Şeyh Bedreddin, Akşemsettin, Ahmed Avni Konuk ve son olarak 2007 yılında vefat eden Lütfi Filiz gibi isimler tarihimize yön vermiş önemli isimler arasında yer alır.


En meşhur Türk savaşçılarından

Ertuğrul Gazi ve sonrasında oğlu Osman Gazi'nin en yakın silah arkadaşı olan Turgut Alp gelmiş geçmiş en meşhur Türk savaşçıları arasında sayılır. Bilecik, İnegöl, Adrenos ve Bursa'nın fetihlerinde yer alan ve bu şehirlerin ele geçirilmesinde önemli bir rol üstlendiği için Osman Bey tarafından İnegöl'ü dirlik olarak elinde tutma hakkı kazanan Turgut Alp'in, Bursa'nın fethinden sonra ilerleyen yaşı sebebiyle öldüğü düşünülmektedir.

#Diriliş Ertuğrul
#TRT
#Dizi
#Tarih