Reyting rekortmeni Diriliş Ertuğrul'da gömüldüğü mezardan çıkan Noyan için düzenlenen ayin, ekran başındaki izleyiciyi meraklandırdı. Peki Moğolların şaman ayini ne anlama geliyor. İşte detaylar...
TRT ekranlarının ilgiyle izlenen yapımlarından Diriliş Ertuğrul, dün akşam nefes kesen bir bölümle izleyicisiyle buluştu. Geçtiğimiz sezonun damga vuran isimlerinden Noyan'ın geri dönüşüyle farklı bir boyut kazanan dizide, Halime Sultan'ın ölümü ekran başındakileri derinden sarstı. Farklı mizacı ile dikkat çeken Noyan'ın gömüldüğü mezardan çıkışı esnasında düzenlenen ayin töreni ise korku filmlerini aratmadı. Diriliş Ertuğrul'da Noyan'ın şaman geleneğinin ne olduğu ise merak konusu oldu.
Noyan'ın ayini ne anlama geliyor?
Noyan'ın bir kan ayetinde yine elini keserek akan kanı bir kemiğin üzerine akıtması ve kemiğin içinde Moğol askerlerin kanı içmesi ve onları ölüme göndermesi, askerlerin tuhaf hareketler yapmaları ve transa geçmeleri, büyücünün ayin esnasında söylediği sözler "kan" şeklindeki ifadelerin tamamı "Cengizhan'ın kutlu soyu için ölümün koynuna giren kutlu savaşcılarım kayıların kabusu olun" sözleri eski şaman geleneğine dayanıyor.
Atalarının ruhunu çağırmakla "trans" yani erişme olarak adlandırıyorlar. Ayin başlamadan önce "ruh temizliği" yapılıyor. Moğolca dualar okuyarak eline tefini alıyor ve ritmik bir şekilde çalmaya başlıyorlar. O sırada onun yanında oturanlar şamanın transa geçmesini bekliyor.