İletişim tasarımcısı Dr. Murat Dağıtmaç ve Nöropsikolog Şehadet Ekmen tarafından kaleme alınan “Dijital Psikolojik Devrim” adlı kitap, ikinci baskısıyla okurlarla buluştu. Kitapta sosyal medya alışkanlıklarımızı psikoloji bilimi ışığı altında ele aldıklarını belirten Dağıtmaç, “İçinde bulunduğumuz bu yeni süreç psikolojimizi, kültürümüzü, dinimizi ve hatta DNA’mızı bile şekillendiren bir yapıya doğru gidiyor” dedi.
7’den 77’ye herkesi etkisi alan sosyal medya, sadece dünyada değil ülkemiz için de tehlikeli bir boyut almaya başladı. Kullanım yaşı gittikçe düşen ve çocuklar kadar ebeveynleri de kendisine bağımlı kılan bu mecra, sadece aile yapımızı bozmakla kalmadı, aynı zamanda bireylerin psikolojik durumlarını da ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. İletişim tasarımcısı Dr. Murat Dağıtmaç ve Nöropsikolog Şehadet Ekmen ise bu konuya “Dijital Psikolojik Devrim” adlı kitapta ele alarak daha önce üzerinde durulmamış pek çok soruya yanıt verdi. Motto Yayınları arasından okurla buluşan kitapta, yapay zekâ teknolojisinin geleceği, teknolojinin kısa tarihi ve endüstri devrimlerinin sosyal - psikolojik etkileriyle dijital yerlilik ve dijital göçmenlik gibi pek çok konu üzerinde duruluyor.
SONU OLMAYAN BİR DEVRİM
YAPAY ZEKÂNIN KENDİ DİLİ VAR
- Yapay zekâ teknolojisi hakkında her sorunun yanıtını vermek mümkün mü?
- MURAT DAĞITMAÇ:Hayır. Yapay zekâ konusunda cevabı verilmemiş çok fazla soru var. Örneğin Facebook daha önce iki tane yapay zekâlı robotu karşılıklı konuşturmaya başladı. Karşılıklı konuşmaya başladıktan belli bir süre sonra bu iki yapay zekalı grup farklı dillerde konuşmaya başladı. Fakat bu sistemi kuranlar farklı bir dil kullansınlar diye bu sistemi kurmamıştı. Kendileri buldular bu farklı dili. Daha sonra bu sistemi kapattılar. Burada birinci soru şu; ‘Acaba hangi dilde konuşuyorlardı?’ Çünkü dünyada böyle bir dil yok. İkinci olarak da ‘Böyle bir dile neden ihtiyaç duydular?’ İşte bunu bilemiyoruz.
SİLİKON VADİSİ’Nİ ROBOTLAR BASTI
ÇOCUKLARIMIZ FENOMENLERLE BÜYÜYOR
- Nedir bu dijital yerlilik ve göçmenlik?
- ŞEHADET EKMEN:Bizler bilgisayar tuşuna bastığımızda 19-20’li yaşlardaydık. Fakat günümüzde çocuklar dijital bir dünyaya açtılar gözlerini. 3 yaşında itibaren dijitalde her konuya hâkim duruma geldiler. Tabiri caizse bu dünyanın sahibi onlar yani dijital yerliler oldu. Çocuklarımız ailelerinden çok Instagram ve Youtube fenomenleri ile vakit geçirmeye başladı. Fenomenler gibi yaşamaya ve hayatlarında da onları rol model almaya başladılar. Bu da onları haliyle psikolojik anlamda da etkiledi diyebiliriz.