|

Dünya'nın dibine dalış

Titanik, Terminatör, Aliens ve Avatar gibi ödüllü Hollywood filmlerinin yönetmeni James Cameron, 11 km'lik derinliğiyle "Dünya'nın tabanı" diye adlandırılan Büyük Okyanus'un batısındaki Mariana Çukuru'na 'dikey torpil' adlı mini denizaltısıyla tek başına dalış yapmayı başardı.

00:00 - 27/03/2012 Salı
Güncelleme: 03:00 - 27/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Dünya'nın  dibine dalış
Dünya'nın dibine dalış
ÇUKURA TEK BAŞINA İNDİ

Amerikan coğrafya ve bilim araştırmaları dergisi National Geographic tarafından organize edilen ve "Deep Sea Challenge" adı verilen yaklaşık 11 kilometrelik dalışın katılımcılarının Twitter'a attığı mesajlarda, ünlü yönetmen James Cameron'ın mini denizaltısıyla dünyanın ve Pasifik'in en derin noktası Mariana Çukuru'na tarihi dalışını başarıyla tamamlayarak su yüzüne çıktığı belirtildi.


5 SAATTE TARİH YAZDI

Beklenenden daha kısa 70 dakika süren yüzeye çıkıştan sonra Cameron'ın "dikey torpil" adı verilen mini denazaltısı, TSİ 06.00'da ABD'ye ait Guam Adası'nın 500 km güneybatısında su yüzünde göründü. Cameron'ın dünyanın en derin noktasına görüntü çekmek ve oraya özgü canlılardan numune almak üzere yaptığı dalışı yaklaşık 5 saat sürdü. Ünlü yönetmen böylece son 50 yıldır buraya ulaşmayı başaran ilk insan oldu.


BİLİM ADAMLARI İÇİN ÖZEL NUMUNE

Uzun zamandır okyanuslara tutkuyla bağlı olan ve Titanik filmini çekerken de denizaltı kullanan ünlü yönetmenin, Avustralyalı mühendisler tarafından inşa edilen tek kişilik denizaltısı, 3 boyutlu kameralarla donatıldı. Denizaltısında 11 kilometre derinlikteki basınca dayanıklı küçük bir stereoskopik kamerası da bulunan Cameron, burada geçirdiği süre zarfında 3 boyutlu bir belgesel için çekim yaptı, bilim adamları için numune topladı.





12 yıl önce