EDISYON:

Deniz dibinden tarım alanlarına

Yasemin Asan
00:0020/04/2022, Çarşamba
G: 19/04/2022, Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Limanlar başta olmak üzere kıyı ve nehir alanlarında yapılan dip taramalarında çıkarılan materyal inşaattan tarım ve peyzaja kadar çok farklı alanlarda katma değer sağlıyor.

Türkiye’de bulunan limanların artan denizcilik faaliyetlerini karşılamak üzere kıyı illerinde liman sayı ve kapasiteleri her geçen gün artıyor. Bu nedenle denizlerin dalga, akıntı ve taşınım gibi doğal etkiler nedeni ile limanlarda zaman içerisinde sediman birikimleri oluşuyor. Biriken sedimanların belirli aralıklarla taranarak alınması deniz taşımacılığının devamlılığı açısından önemli. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu amaçla deniz ve kıyı alanları ile nehir ağızlarında dip taraması gerçekleştiriyor. Bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan tarama malzemelerinin faydalı kullanımı ile çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde deniz ortamına boşaltılması veya bertarafı sağlanıyor.


KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

Dip tarama malzemesinin faydalı kullanım seçenekleri bulunuyor. Deniz ve kıyı alanlarında kıyı dolgusu, endüstriyel amaçlı dolgu, sahilin beslenmesi ve genişletilmesi, kıyıda habitat kazanım, habitat restorasyonu, yapay ada oluşturulması gibi faydalı kullanım seçenekleri bulunuyor. Ayrıca, karada inşaat sektöründe kullanım, yapısal dolgular, zemin iyileştirilmesi, karayolları, tarım, orman, peyzaj ve rekreasyon alanlarında kullanım, ömrünü tamamlamış maden ve taş ocaklarının doldurulması veya rehabilitasyonunda kullanılıyor.

#sediman
#Dip tarama
#habitat
#Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.