Cumhurbaşkanı: 140 karakterle alim olunamaz

Yeni Şafak
14:3325/02/2017, Cumartesi
G: 25/02/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNR Kitap Fuarı'nın açılışında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNR Kitap Fuarı'nın açılışında konuştu.

CNR Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kitap okuma oranında Türkiye'nin dünyada ilk 10'a girmesinin şart olduğunu söyledi. Bir tehlikenin farkına varılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Arama motoruyla, 140 karaktere sığdırılan aforizmalarla alim olunamaz. Bu şekilde sadece yarım porsiyon aydın olunabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNR Kitap Fuarı'nın açılışında konuştu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



İstanbul Kitap Fuarı'nın temasının '15 Temmuz' olarak belirlenmesini son derece anlamlı buluyorum. Bizler kendi tarihimizi kaydetmek, kendi kelimelerimizle anlatmak konusunda ne yazık ki çok başarılı değiliz. Biz kendi tarihimizi yazmayınca malesef başkalarına esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca gece yarısı ekspresi gibi üçüncü sınıf filmlerinin kara lekelerini temizlemekle uğraşmıştır. Teröristleri kahramanlaştıran, ülkemizi ve devletimizi töhmet altında bulunan art niyetli yayınlar var.



"Diriliş'i öve öve bitiremediler"


  • Son yıllarda yaşadığımız hadiselerin nasıl bir çifte standartla uluslararası kuruluşlarca aktarıldığını biliyoruz. Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneklerinden biri 15 Temmuz darbe girişimidir. 15 Temmuz gecesi yaşananlar da ne yazık ki görmezden gelinmiştir. Çin'in Tiananmen Meydanı'nda çekilen fotoğrafa yıllarca gıptayla bakanlar Kızılay Meydanı'nı görmedi.

O gece yaşananların farklı etkinlikleri tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Ödünç akılla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayemizi önce kendimiz anlatmalıyız.



  1. Körfez seyahatimde Diriliş dizisini anlata anlata bitiremediler. Ben de dedim ki 'Bunun devamı da gelecek'.



Her başarının ardında büyük bir bilgi birikimi vardır. Son 14 yıldır eğitim sistemimizi reforme etmek, alt yapısını güçlendirmek noktasında birçok adım attık. 270 bin yeni derslik inşa ederek, internet erişimini yaygınlaştırarak, akıllı kütüphane ve sınıfları yaygınlaştırarak önemli bir noktaya geldik. Bakanlıkların yanında belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da bir farkındalık oluşturmaya başladı. Ancak gösterilen çalışmalara rağmen kitap okuma oranını istenilen seviyeye ulaşamadığımızı belirtiyorum.



  • 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekiyor. Bu konuda da Türkiye'nin dünyada ilk 10'a girmesinin şart olduğuna inanıyorum.

"Yarım porsiyon aydın..."


  1. Aslında internet ve iletişim teknolojileri bilgiye ulaşımı kolaylaştırıyor. Devasa dönüşüme karşı koymak akıntıya karşı kürek çekmek gibidir. Şu tehlikenin de farkına varmamız gerekir, arama motoruyla, 140 karaktere sığdırılan aforizmalarla alim olunamaz. Bu şekilde sadece yarım porsiyon aydın olunabilir.

Gün bitmeden değerini yitiren değil, zamana meydan okuyan eserler bırakmak için zahmet de emek de şarttır. Bizim kitapla, kalemle, kütüphanelerle münasebetlerimizi düzenlememiz, eksikliklerimizi tamamlamamız şarttır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bu anlayışla inşa ediyoruz. Millet camimizi, kongre merkezimizi milletimizin istifadesine sunduk. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin güney kısmında 24 saat açık bir kütüphane yapacağız. Bu bağlamda kütüphane ve sergi salonunun inşaatına başladık.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Kitap
#Fuar