Her sene kış mevsiminde çocuklarda grip hastalığının görüldüğünü belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, hastalıklardan korunmak için bağışıklığı artıcı şekilde beslenilmesi ve temizliğin önemine dikkat çekti. Yazıcıoğlu,çocukların hastalıkları büyüklere daha zor atlattığını söyledi.
Gribin kış hastalıklarının içerisinde en yaygın olanlarından birisi olduğunu belirten Dr.Yazıcıoğlu,
grip
dışında nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, orta kulak iltihabı , bronşit, ishal (rota) ve faranjit gibi hastalıkların da görülebileceğini kaydetti.
Her sene bu dönemlerde çocuklarda grip hastalığının görüldüğünü ifade eden Yazıcıoğlu, "Tabi çocuk hasta olunca aileler biraz daha telaşlanıyorlar. Ani özellikle yüksek ateş, burun tıkanıklığı ile başlayıp ve bir kaç gün sonra eklenen öksürükle kendisini gösteriyor. Büyüklerin hastalıkları daha rahat atlattıkları bu hastalıkları çocuklar biraz daha zor atlatıyorlar. Hele ki bebekler ufaksa bu dönem daha zor olabiliyor ve aileleri telaşlandırıyor. Çok telaş etmeye gerek yok ama bir hekime tabi ki görünmekte yarar var. Hızlı nefes alan,göğüs hareketleri artan, hızlı soluyan bebekler risk grubunda. Özellikle 2 yaşın altında ateşi 3 - 4 gün düşmeyen bebekler daha kritikler. Bunları iyi takip etmek lazım. Bunun dışında astım ve alerjisi olan çocuklarda biraz daha ağır semptomlarla kendini gösteriyor. Öyle çocukların tedavilerinde biraz daha farklılıklar olabiliyor. Hastaneye yatırılmaları gerekiyor. Ama grip her sene bu dönemlerde oluşan ve çok endişelenmeyi gerektirmeyen bir hastalık çocuklarda dedi.
Çocukların soğuk havalarda
hastalıklardan korunma
sının önemli olduğuna değinen Yazıcıoğlu, ailelere büyük görevler düştüğünü vurguladı. Çocukların kreş ve okul gibi kalabalık yerlerde hasta olma ihtimalinin arttığını ifade eden Yazıcıoğlu, çocuklarda el ve burun temizliğinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Yazıcıoğlu, "Hasta dönemde çocukları okula veya kreşe göndermemekte fayda var. Bir de evde küçük çocuğun yanında okula giden bir kardeş var ise bu çocukların da riski fazla. O, çocukların daha iyi korunması daha iyi bağışıklık artıcı şekilde beslenmesi iyi olur. Burada ailelere bazı önemli görevler düşüyor. Beslenme çok önemli. İyi beslenen bir çocuğun bağışıklığı da iyi oluyor çünkü. Bunun dışında ellerin yıkanması çok önemli. Çocuklar o konuda çok dikkatli olamayabiliyorlar. Ellerini yıkamamak o bütün tüküren ve hapşıran insanların tükürüğünün bulaştığı yere ellerinin değmesi mikrobun direkt olarak anlamına geliyor. O yüzden el yıkamaya dikkat etmek ve el yıkamayı öğretmek lazım. Hem hasta hem de hasta olmayan çocuklarda özellikle burun temizlemek çok önemli. Burun tıkanıklılığı gerek astımı ve saman nezlesi olan çocuklarda gerekse herhangi bir nedenle soğuk algınlığı olan çocuklarda burnun iyi temizlenmemesi hastalığın biraz uzamasına neden oluyor. Burun tıkanıklığı sonucunda da orta kulak iltihabı gelişmesine sebep olabiliyor ifadelerini kullandı.
Son dönemlerde artan domuz gribinin aileleri telaşlandırdığını belirten Dr.Yazıcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:"Domuz gribinin diğer griplerden farkı yok aslında. Ona öyle bir isim verilmiş. O da mevsimsel bir grip çeşidi. Bağışıklığı düşük çocuklarda daha yüksek ateşe neden olarak daha ağır seyredebiliyor. Ama bunun tedavisi var. Aile zamanında doktora gitsin, bebeğin veya çocuğun beslenmesine, bol sıvı almasına ve dinlenmesine dikkat etsin. Burada burun açıcılar ve ateş düşürücüler alınabilir. Çok fazla antibiyotik gerekmiyor. Ama griplerin bazılarına antibiyotik gerekebilir bunu da kan tahlili ve hastanın muayenesiyle karar verilir. İlaçlar gereksiz yere kullanılmasın.