Usta çizer Hasan Aycın'ın sanat hayatının 41. yılı dolayısıyla Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde "Çizginin Ötesinde" isimli karikatür sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 27 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek olan sergide Aycın’ın 18 çizgisi yer alıyor. Hasan Aycın’ın bu zamana kadar bin 600 eser koyduğunu söyleyen serginin küratörü Lütfi Şen, “Hasan Aycın bu coğrafyaya bir Allah vergisidir” dedi.
Çizgilerinin karikatür olup olmadığı hep tartışılır
Hasan Aycın’ın eserlerinin çizgi olup olmadığı hususunda tartışmalar olduğunu hatırlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Buradaki karikatürler çok kendisine özgü, çok örneği olmayan bir iş. Hasan Aycın 41 yıldır çiziyor. Kendisine sağlık, afiyet diliyoruz. Biz biliyoruz Hasan ağabey bu tür etkinliklere katılmıyor ama biz onun ruhaniyetinin burada olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Çizgiyi aşan bir sanatçı
Serginin küratörlüğünü üstlenen Lütfi Şen, Hasan Aycın’ın namütenahi bir sanatçı olduğunu söyleyerek şu şekilde konuştu: “Aycın’ın eşi benzeri dünyada pek yok. Bu sergiye Çizginin Ötesi derken çok haklı olduğumu düşünüyorum. Çünkü çizgiyle yaratırken çizgiyi aşan bir sanatçı.
Hasan Aycın karikatürleri bize kılavuz olur
- Burada Hasan Aycın’ı bir art olarak, bir yaratıcı sanatçı olarak ele almak istedim ve çok özel 18 tane karikatürüyle baş başayız. Ama bu 18 karikatür o kadar dolu ki bunların her birinin karşısında bir saat zaman geçirebilirsiniz. Ayaklarınız ağrıyana kadar bunlarla ilgilenebilirsiniz. Bunların içine girebilirsiniz. Yavaş yavaş kendi içimize doğru bir yol aldığımızı görürüz. Aslında o, Hasan Aycın karikatürleri bize kılavuz olur ve kendi içimizde kendi bilinmezimizde kendi derdimizde ve kendi şifamızda bizi buluşturur.”
İçimize yapacağımız yolculuğun anahtarları
Hasan Aycı bu coğrafyaya bir Allah vergisi olduğunu belirten Şen, “Hasan Aycın’sız bir dünya ben düşünemiyorum. Hem dostum olarak düşünemiyorum hem bir sanatçı olarak düşünemiyorum hem bir duayen büyüğümüz olarak düşünemiyorum. Bence bu serginin misafirleri lütfen gelsinler.
Hayatı sorgulatan bir Hasan Aycın
İyi ki konuştuğu gibi çizmiyor
Beslendiğim bir usta
Hasan Aycın’ın kendi hayatında özel bir anlam ihtiva ettiğini anlatan yönetmen Murat Pay ise “Ben sinemacıdan veya sinemacılardan çok daha fazla Hasan Aycın’dan istivade ettim.
Bu sergideki çizgileri bence gayet güzel. Tabii belirli bir kurgu yapılmış. Bu belli. Böyle bir hikaye takip edebiliyoruz” derken konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sergide kak ve batıl arasında bir savaşı görebiliyoruz. Burası iyi burası kötü. Kötüyle iyi mücadele ediyor. “Kötü daha mı fazla? İyi daha mı az?” gibi sorular sorduruyor. Demek ki böyle bir kurguyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
- Hasan Aycın kimdir?
- Balıkesir’in Aslıhantepecik köyünde 1955’te dünyaya geldi. İlkokulu köyünde (1966), İmam-Hatip Okulu’nu Balıkesir’de (1974) bitirdi. Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden (1980) mezun oldu. 1975-1982 yılları arasında Merinos Fabrikası’nda (Bursa) grafiker olarak çalıştı. Bir süre Balıkesir’de pazarcılıkla meşgul oldu. Askerliğini kısa dönem olarak Menemen’de (1983) yaptı. 1984 yılında İstanbul’a yerleşip serbest grafikerliğe başladı. Kayıtlar dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Halihazırda çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor. İlk çizgisini 03.02.1978’de Yenidevir gazetesinde yayımladı. Millî Gazete ve Zaman gazeteleri ile Mavera, Yönelişler, Aylık Dergi, İslâm, Kadın ve Aile, Gül Çocuk, Mavi Kuş, Birdirbir, Inquiry, Kardelen, Kayıtlar, Kitap Postası, Kudüs, Elif, Hece, Hece Öykü, Tohum ve Mostar dergilerinde çizgileriyle yer aldı. Halen Yedi İklim, İtibar, Kur’ani Hayat, İlim ve İrfan, Derin Tarih, Temmuz ve Muhayyel dergileri ile Yeni Şafak gazetesinde çiziyor.
- Eserleri:
- Albümler:Bocurgat (1989), Gece Yürüyüşü (1994), Asâ (1998), Kulbar (2003), Kırk Hadis, Kırk Çizgi (2007), Gözgü (2007), Ahzan (2008), Nun (2009), Zılal (2009), Kudüs Ey Ey (İbrahim Demirci ile birlikte) (2009), Sayha (2011), Üns (2012), Hub (2013), Sarp Geçit (2014), Eyse (2015), İftah (2016), Şâr (2017), Berk (2018), Sidre (2019).
- Roman:Esrarnâme (2003), Sâhipkırân (2007), Bin Hüseyin (2012).
- Anı Yazıları ve Söyleşiler:Müşahedat (2003), Müşahedat –Hayata Merhaba– (2007), Güneşin Altında (2007).
- Masal:Keloğlan –Alpembecik Gülpembecik– (2004).